TÜBİTAK Yarışmalarıyla Heyecan Her Yıl Doruklara Yükseliyor

-A +A

TÜBİTAK olarak; 2005 yılından itibaren Elektrikli Araç (Efficiency Challenge), 2016 yılından itibaren de İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışları’nda varlık gösteriyoruz.

Ülkemizin son yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi olarak adlandırdığımız hedeflerine ve bu hedefler için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla, öğrencilerimizi araştırma yapmaya teşvik etmek üzere bilimsel ve teknolojik temelli proje yarışmaları düzenlemekteyiz.

2018’den bugüne de; Türkiye’nin uluslararası arenada ses getiren Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ile de bütünleştirdiğimiz yarışmalarımızda hedefimiz ülkemizin geleceğine ve teknolojik gelişimine katkı sağlarken, uluslararası platformlarda da ülkemizi nitelikli bir şekilde temsil edebilmektir.

Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları’na 2018 ve 2019 yıllarında toplam 191 takım başvuru yapmış olup, katılımcı sayısı 2550’ye ulaşmıştır.

2020 yılında ise 115’i yurtiçinden, 2’si de yurt dışından olmak üzere toplam 117 takım başvuru gerçekleştirmiştir.

2016’dan bu yana düzenlediğimiz ve 2018 yılından itibaren de TEKNOFEST Havacılık ve Uzay Festivali’nde yerini alan Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışları’na; 2018 ve 2019 yıllarında toplam 2050 yerli ve uluslararası üniversite öğrencisinden oluşan 621 takım başvuru yapmıştır.

2020 yılında ise; dünya genelinde yaşanan küresel salgına rağmen, 324’ü yurt içinden, 12’si yurt dışından olmak üzere, üniversite öğrencilerinden oluşan 326 takım İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışmaları için başvuru gerçekleştirmiştir.

Lise öğrencilerimizden gelen yoğun talep kapsamında 2020 yılında ilk kez açtığımız Liseler Arası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’na ise lise öğrencilerimizin oluşturduğu 291 takım başvuru gerçekleştirmiştir.

Akıllı Şehirler ve Ulaşım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Eğitim, Enerji ve Çevre, Gıda ve Tarım, Makine İmalatı ve Otomotiv, Sağlık, Savunma, Uzay ve Havacılık, Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik olmak üzere dokuz ana alanda ve 30 tematik alanda düzenlenen Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’da finalist olmaya hak kazanan projeler yine TEKNOFEST çatısı altında sergilenmektedir.

2020 yılında Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları çerçevesinde 1903 öğrenci tarafından hazırlanan 1045 proje başvurusu alınmış finalist olmaya hak kazanacak 120 proje TEKNOFEST’te final yarışmasına davet edilecektir.

Ayrıca TEKNOFEST’te yer alan; Roket, Robotaksi, İnsanlık Yararına Teknolojiler, Biyoteknoloji İnovasyon yarışmalarına katkı sağlamaktayız.

TÜBİTAK olarak, bilim ve teknoloji temelli festival ve fuarlarda gençlerimize imkan sunmaktan, katılımlarını sağlamaktan ve başarılarını sergilemelerine öncülük etmekten Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu olarak büyük gurur duyuyoruz. 

İHA - EC

 

18.07.2020