Türk ve Azerbaycanlı Bilim İnsanları Arasındaki İş Birliğinin Artması için Yeni İmkanlar Oluşturuluyor

-A +A

Türkiye ve Azerbaycan arasında devam eden bilim ve bilgi temelli iş birliklerini daha da geliştirmek için TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,  Azerbaycan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

İlk olarak Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev ile bir araya gelen Mandal, Bakan Emrullayev ile bir Niyet Mektubu’na imza attı. Prof. Dr. Mandal, “Türk ve Azerbaycanlı bilim insanlarının gerçekleştireceği ortak Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amacıyla TÜBİTAK olarak bu sene çağrıya çıkıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Ardından Azerbaycan Bilim Vakfı’na (ASF) geçen Mandal, Vakfın Başkanı Doç. Dr. Mehriban Imanova ile görüştü. Kurumlar arasında, iki ülkenin sanayi kuruluşlarının ve akademik kurumlarının ortak Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesine, TÜBİTAK ile adı söz konusu vakıf tarafından ortak etkinlikler düzenlenmesine ve iki kurum arasında bilgi paylaşımında bulunulmasına imkan tanıyan bir İş birliği Protokolü imzalandı. Ayrıca TÜBİTAK ile ASF arasında üniversite ve sanayi ortaklıkları yöntemiyle gerçekleşecek ve bu yıl içinde ortak çağrıya çıkılması konusunda mutabık kalındı.  

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği’ne de giden Prof. Dr. Mandal, Büyükelçi Doç. Dr. Cahit Bağcı ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bilimsel ve teknolojik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımlar hakkında istişarelerde bulundu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Azerbaycan'da, doğumunun 100. yılı münasebetiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Lideri Haydar Aliyev'e ithaf edilen, Azerbaycan Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS) tarafından düzenlenen “7. Uluslararası Sismoloji ve Mühendislik Sismolojisi Konferansı”na katılarak açılış konuşması gerçekleştirdi.

Burada bir sunum yapan Mandal, doğal afetler ve küresel riskler ile mücadelede uluslararası iş birliklerinin öneminden bahsetti. Sunumunda Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte iş yapma konusunda sahip olduğu potansiyelin altını çizen Mandal, özellikle deprem araştırmaları alanında TÜBİTAK’ın gerçekleştirdiği çalışmaları ve hayata geçirdiği projeleri paylaştı.

Prof. Dr. Hasan Mandal, daha sonra ANAS Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbaylı'yı ziyaret etti. Görüşmede Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bilim temelli çalışmaları geliştirme amacıyla kurumlar arasındaki mevcut ve muhtemel iş birliği faaliyetleri konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, TEKNOFEST kuşağını Azerbaycan'daki gençlerimiz ile genişleterek, geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji yıldızlarını yetiştirecek T3 Vakfı desteği ile kurulan Bilim Bakı ve Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni de ziyaret etti.

Ardından, Bakü'de Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan STEAM Yenilik Merkezi'ne giderek, Azerbaycanlı gençler için teknoloji temelli faaliyetler geliştiren merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Azerbaycan programında üniversiteleri de ziyaret eden Mandal, iki ülke arasındaki araştırma temelli iş birliklerini geliştirmek için görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elchin Babayev ile görüşen Mandal, Türk ve Azerbaycanlı bilim insanlarının geliştireceği ortak Ar-Ge projeleri için bu sene açılacak TÜBİTAK çağrısına Bakü Devlet Üniversitesi bünyesinden gelebilecek başvurular konusunda istişarelerde bulundu ve üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Vilayet Veliyev ile görüşen Mandal,  Azerbaycan Teknik Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının, Türk bilim insanları ile yürütecekleri ortak Ar-Ge faaliyetlerinde yararlanabilecekleri TÜBİTAK desteklerinden bahsetti; üniversitenin tesis ve imkanları hakkında bilgi aldı.

Oradan Azerbaycan Teknik Üniversitesi içerisinde yer alan Bilişim Vadisi Bakü‘ye geçen Mandal, bilim ve teknoloji kurumları ile yerli şirketlerin Azerbaycan’a yönelik faaliyetlerinde Bilişim Vadisi‘nin üstlendiği Mega Teknoloji Koridoru vizyonunun geleceği üzerine değerlendirmelerde bulundu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

“TÜBİTAK olarak, Türk ve Azerbaycanlı gençlerimiz ile birlikte bilim ve teknoloji alanında birçok başarıya imza atacağımızdan şüphemiz yok”

Ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mandal, ziyaretin oldukça verimli geçtiğini belirtti. Türk ve Azerbaycanlı bilim insanlarının gerçekleştireceği ortak Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amacıyla yeni çağrılar açacakları için heyecanlı olduklarını kaydeden Mandal “TÜBİTAK olarak ‘Tek Millet, İki Devlet’ yaklaşımı ile ülkemiz ile Azerbaycan ortak araştırma ekosistemimizi geliştirmek için adımlar atmaya ve birlikte başarma yolunda yürümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“TÜBİTAK olarak, Türk ve Azerbaycanlı gençlerimiz ile birlikte bilim ve teknoloji alanında birçok başarıya imza atacağımızdan şüphemiz yok.” diyen Mandal, “Araştırma ve teknoloji ekosistemimizi Azerbaycan ile birlikte geliştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte geliştirmesini ve birlikte başarmasını önemsiyoruz ve bu konuda çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz” dedi.

08.06.2023