2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı Başarıyla Tamamlandı

+
-
0
10 Oca 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20130110_usgt2.jpg
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve BTK tarafından yürütülen 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı, 61 kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve BTK tarafından yürütülen 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı, 61 kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirildi.

Siber saldırılara karşı önlem alınması, kurumların bilgi ve iletişim sistemlerinin güçlendirilmesi, kurumlar arası koordinasyonun artırılması amacıyla düzenlenen Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı ikincisi kez yapıldı. 61 kurum ve kuruluşun katılımıyla 25 Aralık’ta başlayan tatbikat, 8 aşamadan oluştu. İlk 6 aşamada kurum ve kuruluşlara gerçek siber saldırılar düzenlendi. Her kurum kendi sistemini savunurken, olası açıklar tespit edilmeye çalışıldı. Tatbikatın son 2 aşaması ise, tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Ankara’da yapıldı. Bu aşamada gerçek saldırılarla denenme imkanı olmayan saldırılar yazılı senaryolarla test edildi.

Tatbikatın son aşaması için TOBB ETÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, ITU-IMPACT Başkanı Mohd Noor Amin, davetliler, tatbikatta yer alan 61 kurum ve kuruluştan bilgi güvenliği uzmanı, hukukçu ve iletişim uzmanlarından oluşan temsilciler katıldı.

“Top-Tüfek Yerine Savaşlar Bilişim Teknolojileriyle Yapılıyor”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada siber tehlikenin gelecekte daha da önemli hale geleceğini, siber saldırı konusunda devletlerin farkındalık bakımından aralarında uçurum olduğunu kaydetti. Ülkelerin siber savaşlarla mücadele yöntemleri için ciddi hazırlıklar yaparken bazı ülkelerde iletişim konusundaki alt yapının kurulamadığını vurgulayan Yıldırım, siber güvenliğin her ülke için önemli olduğuna dikkati çekti. Siber güvenlikle ilgili sistemlerin belirli noktaya gelmesinin yeterli olmadığını, küresel ağın da aynı derecede güvenliğe sahip olması gerektiğini dile getiren Yıldırım, ağ sistemi üzerinde bilgisayara yöneltilen her şeyin siber tehdit oluşturduğunu belirtti.

Savaşların artık topla tüfekle değil, bilişim teknolojileriyle yapıldığını bildiren Yıldırım, "Türkiye, askeri alanda NATO içinde siber tehdit riskini gören üyeler arasında ilk 12 arasında yerini alıyor. Bu önemli bir adımdır. Hem askeri anlamda hem sivil anlamda bu tehditle ilgili gerekli adımlar atılmaya başlandı. Siber güvenlik ülke güvenliğine eşit. Siber saldırı ucuz, savunmak için yapılacak harcama çok pahalı. Terörle mücadeleden hiçbir farkı yok" diye konuştu.

2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatına 61 kurumun katıldığını, geçen yıla göre yüzde 50 artışın olduğunu anlatan Yıldırım, “Bu işe iştirak etmeyenler de bedelini ödüyor" dedi.

Bakan Ergün: Özel Güvenlikten Çok Siber Güvenlikçiye İhtiyaç Var

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, Türkiye'nin siber güvenlik alanında gereken altyapıyı hızlı bir şekilde kuran ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Bu konuda bir Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu anlatan Ergün, bu Kurul'un Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinasyonunda ciddi bir şekilde çalıştığını belirtti. Bu tatbikata 61 kamu kurumunun katıldığını anımsatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında herkesin katılması lazım. Bu tatbikatlarla herkesin bir yetkinlik kazanması lazım. Nerede açık verdiğini, verebileceğini görmesi lazım. Eskilerin söylediği bir söz var: 'Bir musibet, bin nasihatten evladır’ diye. Bir musibet başına gelmeden gel bu tatbikatlara katıl. Ne zaman kimin nerede saldırıya uğrayacağı belli değil. Şu anda bile ekranlardan görmek mümkün olsa, Türkiye'nin bazı kurumlarına, kritik yapılarına belki de dünyanın değişik yerlerinden muhtelif saldırılar var. Tatbikatlar bu nedenle çok önemli. Kurumlar bundan sonraki tatbikatlara aritmetik bir artışla, bütünüyle katılım gerçekleşirse hepimiz daha hızlı mesafe alırız, diye düşünüyorum"

Ergün, Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, ”Günümüzde gençler özel güvenlik olarak işe girmek istiyor ancak özel güvenlikten çok siber güvenlikçiye ihtiyaç var. Çok iyi eğitim almış, gerçekten bu konuda son derece parlak zekalı genç arkadaşlarımızın siber güvenlik konusunda uzman olmaları gerekiyor. Üniversitelerimizin de bu boyutuyla belki müfredatlarını bir kere daha gözden geçirmelerinde, bu konuyla ilgili alanlar açmalarında fayda olacaktır" dedi.

Prof. Altunbaşak: Türkiye'de Sanayi Casusluğu Çıkacak

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, siber güvenlik konusunun 10 yıl öncesine kadar aşina olunmayan, bilim kurgu filmlerinde ve romanlarda karşılaşılan bir terim olarak görüldüğünü hatırlattı. Bu konudaki farkındalığın artmasında Estonya'ya ve İran'ın kritik enerji sistemlerine yapılan saldırıların önemli etki oluşturduğuna işaret eden Prof. Altunbaşak, bunların akabinde siber güvenliğe ilişkin çalışmaların hız kazandığını vurguladı.

Siber saldırıların sonuçlarının boyutlarına ilişkin bilgi veren Altunbaşak, "Ülkemizde yeni bir siber saldırı çeşidi çıkacak; sanayi casusluğu. Kritik teknolojilerin sayısı arttıkça bu saldırılar artacak. Bu konuda TÜBİTAK içerisinde 10 yıldır çalışan bir ekibimiz var. Siber Güvenliğe çok önem veriyoruz. Siber güvenlik kamplarındaki kontenjanlarımızı artıracağız. BTK ile birlikte 2011 yılında gerçekleştirilen tatbikata 41 katılım olmuştu, bu sayının bugün 61'e yükselmesi bu konuya olan duyarlılığın arttığını gösteriyor” diye konuştu.

Acarer: Amaç Siber Olaylara Müdahale Kabiliyetini Geliştirmek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer da, kurumların siber güvenlik tatbikatları ile mevcut sistemlerini test etme imkanı bulduklarını açıkladı. Acarer, şöyle konuştu: “Sistemin bütünlüğü içinde zayıf halka olmamak için tüm kuruluşlarımız siber güvenlik konusuna duyarlılıkla yaklaşmalı ve Siber Güvenlik Tatbikatlarına katılmalıdır”

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Bakan Ergün, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ve BTK Başkanı Acarer, tatbikat kapsamında yapılan Siber Güvenlik Yarışması’nı başlattı. Ardından siber güvenlik yarışmasına katılan takımlarla sohbet ettiler.