Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Müdürü Jean-Eric Paquet Ankara’da Temaslarda Bulundu

-A +A

Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Müdürü Jean-Eric Paquet ve beraberindeki heyet 6 Mart tarihinde Ankara’da ziyaretlerde bulundu. Heyetin TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleştirdiği toplantılarda, AB ve Türkiye’nin araştırma ve yenilik alanlarında sürdürdüğü ve sürdürmeyi planladığı çalışmalara yönelik istişarelerde bulunuldu.

Paquet ve beraberindeki heyetin programı, TÜBİTAK’ta yapılan toplantı ile başladı. Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ile gerçekleştirilen toplantıda TÜBİTAK’ın özellikle yakın zamanda yürüttüğü strateji ve programlar ve bu programların Ufuk2020 ilişkisi kapsamında ülkemiz başarısını artırmaya yönelik hedefleri istişare edildi.

TÜBİTAK Toplantısı sonrasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Toplantısı’nda ülkemizin ulusal bilim, teknoloji ve yenilik vizyonu, stratejisi ve politikalarına ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.

Akabinde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkililerinin de eşlik ettiği heyeti, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank makamında kabul etti. Türkiye’nin araştırma ve yenilik alanındaki atılımları ve bu bağlamda Ufuk2020 kapsamında Avrupa ile araştırma ve yenilik alanında işbirliğinin önemine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Son olarak, Paquet ve beraberindeki heyetin katılımıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, araştırma odaklı üniversitelerin üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin Ufuk 2020 ve 2021 yılında başlatılması planlanan Ufuk Avrupa Programına daha aktif katılımına ilişkin karşılıklı görüşmelerde bulunuldu.

Paquet gün sonunda yaptığı değerlendirmede, Ülkemizin Avrupa Araştırma Alanı’nın bir parçası olarak sürdürmeyi hedeflediği faaliyetlerinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye’nin sahip olduğu farklı kültürel ve coğrafi özelliklerin, Avrupa Araştırma Alanı tarafından önem verilen, uluslararası ve çok ortaklı ar-ge ve yenilik ekosistemi için katma değer yaratan önemli bir unsur olduğunu ifade etti. Ayrıca TÜBİTAK’ın son zamanlarda ortaya koyduğu akademi ve sanayi sektörlerine yönelik  fon ve destek mekanizmalarını takdir ettiğini belirtti.

Gün boyunca yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye’nin Avrupa Birliği Ufuk2020 Programı’ndan en etkin ve en verimli şekilde yararlanabilmesi hususu başta olmak üzere, Ülkemizin araştırma ve yeniliğe yönelik vizyonu, stratejisi ve gelecek planlarına yönelik detaylı değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye’nin Avrupa Araştırma Alanı ve Ufuk2020 Programı kapsamındaki önemli rolünün altı çizilerek, Ülkemizin programdaki etkinliğinin artırılması hedefinde ortak çalışmalar yürütülmesi kararlaştırıldı. 
 

08.03.2019