Bakan Ergün’den Liseli Araştırmacıların Projelerine Tam Not

-A +A

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması final sergisini ziyaret eden Bakan Ergün, projeleri "memnuniyet verici çalışmalar" olarak değerlendirdi.

Yarışmada finale kalan 202 projenin sergilendiği ATO Congresium'u ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sergilenen projeleri inceleyerek öğrencilerden bilgi aldı. Trafik kazalarını polis ve hastanelere haber veren sistemi ve bombaların imhada kullanılabilecek "robot el" projesini beğendiğini ifade eden Ergün, projelerin geliştirilmesi ve prototiplerinin çıkarılması gerektiğini söyledi. Bakan Ergün, ortaöğretimdeki öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin birçoğunun "hayatın içinden" olduğunu belirtti.

Polis Koleji öğrencilerinin geliştirdiği trafik kazalarını polis ve hastanelere haber veren sistemi, askeri liselerdeki gençlerin lazer kontrollü füze sistemleri üzerindeki çalışmalarını, fen lisesindeki gençlerin gaz kaçakları üzerindeki çalışmalarını ve daha birçok çalışmayı başarılı bulduğunu dile getiren Ergün, "Bunlar, nasıl bir potansiyele sahip olduğumuzu gösteren, memnuniyet verici çalışmalar. Bunların şimdi hem patentlenmesi hem TÜBİTAK ve üniversitelerin araştırma merkezlerinde geliştirilmesi ve ticarileşmesi konusu önem taşıyor" diye konuştu.

Buradaki asıl amaçlarının, projeleri doğrudan hayata, bilimsel çalışmalara aktarabilmek, ticarileşmeye yöneltebilmek olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: "Şimdi hem Türk Patent Enstitüsü, arkadaşlarımızın çalışmalarını koruma altına alacak faaliyetleri yürütüyor hem TÜBİTAK enstitüleri bu çalışmaları geliştirecek ve ticarileştirecek adımları atıyor. Tabii ki özel sektörün ve üniversitelerin buradaki projeleri daha geliştirecek çalışmalara yönelmesini bekliyoruz. Bu gençler, Türkiye'nin çok parlak bir geleceğini olacağını gösteren bir potansiyel. Bununla ne kadar gurur duysak azdır."

 

 

Fotoğraflar

29.05.2013 Yarışmalar, Araştırma Projeleri Yarışmaları