Devlet Olarak Yanınızdayız

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Fikri Işık, yeni bir destek programını Tekirdağ’da açıkladı. Bakan Işık, Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı ile alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal veya uluslararası kuruluşların Türkiye’de kuracağı Ar-Ge laboratuvarlarının personel giderlerini, danışmanlık giderleri ve genel giderlerini geri ödemesiz olarak destekleyeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu projeyle bilim insanlarımızın araştırma niteliklerini yükseltmek ve ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Projeye ülkemizde Ar-Ge laboratuvarı kurmayı amaçlayan firmaların Türkiye’deki sermaye şirketi şeklindeki yapılanmaları da başvurabilecek. Başvuracak firmada son üç yıldaki ortalama Ar-Ge yoğunluğu en az yüzde 1, son üç yıldaki net satış ortalamasının ise 2 milyar lira olması şartını arıyoruz."

Destek kapsamına alınacak toplam personel sayısının en az yüzde 50’sinin Türk uyruklu olmasının zorunluluğunu getirdiklerini belirten Işık, destek oranının, destek kapsamına alınan Ar-Ge laboratuvarı bütçesinin yüzde 75 olduğunu ve bir yıl içerisindeki destek tutarının 10 milyon lirayı geçmeyeceğini açıkladı.

Teşvik ve desteklerle yatırım ortamını iyileştirmeye çalıştıklarını dile getiren Işık, İlaç Sanayi Strateji Eylem Planı’nın da yakın zamanda yayınlanacağını sözlerine ekledi.

İlaç Sektörü 5. Bölge Olarak Desteklenecek

İlaç sektöründekilerle bir araya geldiğini ve yaşanan sorunların, fikirlerin görüşüldüğünü aktaran Işık, sadece Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği destekler olmadığını, büyük yatırım ve stratejik yatırım destekleri de verdiklerini belirtti.

"Türkiye'nin hangi bölgesinde olursa olsun ilaç sektörünü 5. bölge sektörü olarak destekliyoruz.  Hele bu sektör Organize Sanayi Bölgesi içinde ise bir de oradan destekliyoruz, 6. bölge destekliyoruz'' ifadesini kullanan Işık, şunları söyledi:

"Bunları desteklerken bu bir lütuf değil, aksine bu sektörde yatırım yapan insanlara bizim vermemiz gereken destek olarak görüyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, TUBİTAK'ta ARDEB projeleriyle SAN-TEZ projeleriyle bu tip projeleri destekliyoruz. Yeter ki siz çalışın. Bakın TUBİTAK'ta belki verdiğimiz desteğin miktarı çok yüksek olmayabilir ama bunun anlamı şu, devlet olarak biz sizin yanınızdayız, arkanızdayız."

AB ülkelerinde ilaç sektörünün toplam Ar-Ge içerisindeki payının 2012 yılı itibariyle yüzde 18’lerde,  Türkiye’de ise bu oranın 1,74’lük pay ile dünya ortalamasının altında olduğunu kaydeden Işık,  Ar-Ge'nin bilimle en az kesiştiği alanlardan bir tanesinin tıp alanı olduğunu söyledi.

Tıp fakülteleri ile Ar-Ge alanlarının kesişmelerinin az olduğuna dikkat çeken Bakan Işık, ''Bütün tıp fakültelerine bu anlamda bir çağrı yapmak istiyorum. Ne olur bu alandaki Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla odaklanın. İlaç sektöründen, tıbbi cihaz sektörüne, tıp elektroniğinden, kimyasallarına kadar birçok alanda tıp fakültelerinin araştırmaya geliştirmeye daha fazla zaman harcaması lazım'' diye konuştu.

Ar-Ge yapmak için sadece doktorların yetmediğini,  bunun yanına çok güçlü elektronikçiler, yazılımcılara ihtiyaç duyulduğunu ancak kimyanın bilinmemesi durumunda bunların hiç yapılamadığını anlatan Işık,  interdisipliner çalışma noktasında tıp fakültelerinin biraz daha yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

26.09.2014