Marmara Teknokent İdare ve Kuluçka Binasının Temeli Atıldı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “10 yıl önce birkaç yüz proje teklifi alırken bu sene 33 bin proje teklifi alıyoruz. Bunların elemelerini gerçekleştiriyor, kıymetlerini tartıyoruz” dedi.

Ergin, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) Yeni İdare ve Kuluçka Binası Temel Atma Töreni'nde, teknoparkların bilginin teknolojiye ve ekonomik faydaya dönüşmesinde önemli halkalardan biri olduğunu söyledi.

Üniversitelerdeki fikirlerin gelişmesi ve bunların uygulama planına dönüşmesi sürecine değinen Ergin, “Bizde bir deyim var, 'denizi geçip derede boğulmak' diye. Bu kadar fikrin bir araya gelmesinden sonra teknolojinin ekonomik hayata geçme noktasında Türkiye bunun sıkıntısını yaşıyor” diye konuştu.

Ergin, TÜBİTAK olarak Ar-Ge desteklerini hem şekillendirip hem de yakından takip ettiklerini anlatarak, “10 yıl önce birkaç yüz proje teklifi alırken bu sene 33 bin proje teklifi alıyoruz. Bunların elemelerini gerçekleştiriyoruz, kıymetlerini tartıyoruz. Desteklenmeye değer bulduğumuz proje sayısında da yine 10 yılda yaklaşık 9 kat artış görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu kadar Ar-Ge desteği verildikten sonra ürünlerin ticari hayata dönüştürülmesinde belirli zorlanmalar hissettiklerini dile getiren Ergin, şöyle konuştu:

 “Bu dönüşümün en vazgeçilmez parçası olarak bu teknoparkta olduğu gibi girişimci ruha sahip olan KOBİ'lerin yaptıkları faaliyetler yer alıyor. Ar-Ge merkezleri kanunu geçmeden önce Ford gibi büyük kuruluşların da burada yer alması zorunluydu. Ama kanundan sonra artık KOBİ odaklı çalışma merkezi haline geldik. Yine 2 yıl önce yapılan değişiklikle kuluçkaların ve teknoloji transfer ofislerinin kurulma zorunluluğuyla teknopark hayatı bir kat daha güncel hale geldi. Bugün temellerini atacağımız bina bu bakımdan öneme sahip.”

Ergin, MARTEK'in teknopark bölgesi içerisindeki faaliyetlerini kendisine yakışmayan şartlarda gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu bina ile hem hak ettiği güzel mekana kavuşacak hem de teknolojinin ticari hayatla buluşmaya başladığı hem kuluçkası hem de teknoloji transfer ofisiyle de faaliyetine devam edecektir. Bu bakımdan teknokentleri genel olarak ama MARTEK'in ve temeli atılacak binanın hayata geçmesini onurla, gururla destekliyorum” şeklinde konuştu.

 “Türkiye, 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerliyor”

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da bu törenlerin Türkiye'nin büyük bir geleceğe güvenli, kararlı ve emin adımlarla yürüdüğünü gösterdiğini ifade ederek, 2023'te dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisi hedefine doğru kararlılıkla ilerlendiğini söyledi.

Bilgi temelli ekonominin hedeflendiğini anlatan Güzeloğlu, bu anlamda gayri safi milli hasılada ilk defa Ar-Ge harcamalarının yüzde 1'e ulaştığını dile getirdi.

Güzeloğlu, stratejik üretimde Kocaeli'nin önemli bir yerde bulunduğunu aktararak, “Kocaeli bu hedefin sanayide dönüşümünü belki bir model kent olarak gerçekleştirecek. Türkiye'nin artık ulaşması gereken orta ve yüksek teknolojik üretime dönük süreçte bir model olarak kendini uluslararası alanda hissettirecektir” şeklinde konuştu.

Temel atma törenine Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün,  Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Teknokent Müdürleri ve davetliler katıldı.

Türkiye’nin ilk akıllı teknopark olma vizyonu doğrultusunda projelendirilen tesis, girişimciliği destekleyerek yeni altyapı olanakları sağlayacak.

Türkiye'nin ilk 'akıllı teknopark' olma vizyonu doğrultusunda projelendirilen ve inşaatına başlanan TÜBİTAK Marmara Teknokent İdare ve Kuluçka Binası, kendi enerjisini üreten, düşük karbon salınımına sahip, ileri teknoloji içeren ve mevcut sistemlere tam entegre otomasyon yapısıyla, ülkemiz girişimciliğini destekleyerek yeni altyapı olanakları sağlayacak. Uzman akademisyenler tarafından yapılan tasarım ve projelendirme çalışmaları sonucu girişimcilik-inovasyon alanında Ar-Ge firmalarının ve bilim insanlarının ihtiyaç duyabilecekleri her türlü detay düşünülerek tasarlanan bina, 28 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. İnşaatın 2017 yılı başında tamamlanması hedefleniyor.

Teknoloji Geliştirme Merkezi’nden, Türkiye’nin ilk Teknoparkına

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilebilmesi ve bilimle sanayinin iç içe sinerji yaratabilecek şekilde çalışabilmesi amacıyla 1992'de kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezi, 1998 yılında TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) adı ile Türkiye'nin ilk teknoparkı olarak ilan edildi.

Öncelikli hedefi, ülke ekonomisine katma değer katacak Ar-Ge projelerinin bölgede geliştirilmesini sağlamak olan MARTEK, Ar-Ge firmalarına faaliyetlerini sürdürmeleri için hizmet ve altyapı olanakları sağlamanın yanı sıra uzman danışman ve laboratuvar hizmeti sunuyor ve Ar-Ge'yi teşvik ediyor. Ülke ekonomisi ve gelişmişlik düzeyinin arttırılması konusunda da çalışmalar yürüten MARTEK, hali hazırda 40 bin metrekare kapalı alanıyla Ar-Ge firmalarına hizmet veriyor. TÜBİTAK Marmara Teknokent bünyesinde, 2015 yılı itibariyle yeni kentsel plan çalışmaları tamamlandı ve bu plan doğrultusunda girişimcilik, Ar-Ge ekosistemine değer katacak yeni idare ve kuluçka bina inşaatı başlatıldı.

 

21.12.2015