TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’ne Katıldı

-A +A

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal 27 Şubat -1 Mart tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi'ne (Eurasian Higher Education Summit - EURIE) katılarak bir açılış konuşması yaptı.

Konuşmasında ilk olarak, dünyanın geleceğini etkileyen beş ana ekseni “Daha Fazla Şehirleşme”, “Nüfus ve Sosyal Değişim”, “İklim Değişikliği ve Azalan Kaynaklar”, “Ekonomik Gücün Değişmesi”, “Çığır Açıcı Teknolojiler” olarak açıklayan Prof. Dr. Mandal, bu beş eksen arasından Çığır Açıcı Teknolojilerin boyutunun çok daha fazla önem kazandığını ve “Dijitalleşme”nin ve özellikle yapay zekanın bir yatay teknoloji olarak hızla geliştiğini, bunlar aracılığı ile bilgi, ilişki ve işbirliği sürecinin daha iyi yönetilmesinin sağlandığını ifade etti.

Ülkemizin, bölgesel ve küresel güç olma noktasında hızla ilerleyen bir pozisyonda olduğunu belirten Prof. Mandal, 2023 yılında 10 büyük ekonomiden birisi olma hedefimiz doğrultusunda, TÜBİTAK’ın kendi süreçlerini yeniden yapılandırdığını, sözü edilen hedeflere ulaşmada, nitelikli bilgi ve nitelikli insan boyutunun geliştirilmesinin önemli bir yeri olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Mandal, bilgi boyutunda üniversite-sanayi işbirliği, ihtisaslaşma ve uluslararası işbirliklerine ağırlık verilerek, bilginin çıktıya dönüşümünün; insan kaynağı boyutunda da sadece bireylerin değil, kritik kitlelerin harekete geçmesi ve hareketliliğinin yanı sıra, sunulan etki ve değer boyutunun ön plana çıktığını belirtti. TÜBİTAK Başkanımız, sözlerine şöyle devam etti: “Yükseköğrenim sisteminin sadece akademi için değil, en önemli paydaşlarından biri olan ve etki boyutuna dönüşeceği sanayi boyutundaki gelişimini de önemsiyoruz. Bu doğrultuda çok yakın zamanda başlatılan Sanayi Doktora Programı, 33 üniversite ve 77 sanayi kuruluşumuzun yer aldığı, öğrencilerin bir dönemini yurt dışında geçirebilecekleri yeni ve yenilikçi bir programımızdır. Sadece doktora süreci değil, takip eden en az 3 yıl boyunca istihdam süreci ile de devam etmektedir.”

Prof. Dr. Mandal, ayrıca,  Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan ve bu etkinliğe konuk olan 63 ülke katılımcısını da ilgilendiren bir program olan 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nın sunduğu maddi imkan ve araştırma alt yapı imkanlarının yanı sıra, bu program kapsamında destek alan araştırmacıların oturma ve çalışma izni alabileceklerine dikkat çekti.

TÜBİTAK vasıtasıyla 50 ülkede, 62 tane farklı kurumla işbirliği içinde olduğumuzu, 325 projenin aktif olarak bu programlar kapsamında yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ulusal programımızda olduğu gibi, uluslararası platformda da hedef ve kitleyi başlangıçta öngörerek, stratejik işbirlikleri yapıyoruz. Bu doğrultuda, 2+2 Programı ile Türkiye’deki üniversite ve sanayinin, yurt dışındaki ilgili üniversite ve sanayi ile ortaklık gerçekleştirerek işbirliği yapmasına destek sağlıyoruz” dedi.

TÜBİTAK standında da etkinlik boyunca uluslararası değişim programı, girişimcilik programları ve diğer tüm TÜBİTAK programlarının ayrıntılı bir şekilde katılımcılarla paylaşılacağını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, 63 ülkeden gelen konuklara katılımlardan ötürü teşekkürlerini sunarak, özellikle araştırma odaklı süreçlerin geliştirilmesinde, TÜBİTAK’ın her zaman destek sağlayacağını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’nin de teşrif ettiği konferansa 63 ülkeden 2 binin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzmanlar katıldı.

Etkinlikte, açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panel ve seminerlerde TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilecek Girşimcilik ve İnovasyon oturumunun yanı sıra, Yapay Zekâ Teknolojileri, Akıllı Diplomalar ve Yükselen Değer Türkiye oturumlarının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

27.02.2019