TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Denize İndirildi

+
-
0
18 Şub 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20130218gemi2.jpg
Tuzla’daki Çeksan Tersanesi’nde yerli kaynaklarla inşa edilen R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, düzenlenen törenle denize indirildi. Gemi, Mayıs 2013’de göreve başlayacak.

Tuzla’daki Çeksan Tersanesi’nde yerli kaynaklarla inşa edilen R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, düzenlenen törenle denize indirildi. Çevre alanında araştırmalar yapacak olan gemi, iç donanımının tamamlanmasının ardından Mayıs 2013’de göreve başlayacak.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre Enstitüsü’nce yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın desteklediği “Deniz Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi Altyapı Projesi” kapsamında araştırma gemisi inşa edildi. Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi tarafından yapımı tamamlanan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, düzenlenen törenle denize indirildi. Firmanın Tuzla'daki tersanesinde gerçekleştirilen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, davetliler ve tersane çalışanları katıldı. Renkli görüntülerle başlayan törende tersane işçileri iş kıyafetleri ve kasklarıyla horon oynadı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirilmesi için düzenlenen törende konuşan Bakan Nihat Ergün, Türkiye’nin önemli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, özellikle denizcilik alanındaki potansiyelini iyi değerlendirilemediğini kaydetti. Hayatın her alanında artık somut projeler üreten, gözle görülür gelişmelere imza atan bir Türkiye olduğunun altını çizen Ergün, “Artık denizlerimizi ve denizciliği yeniden keşfettik. Bugün özellikle gemi üretiminde dünyanın en üst basamaklarında yer alıyoruz. Mesela ilk milli savaş gemisini yapan ülkemiz, artık milli denizaltı hedefine odaklanmış durumdadır. Ben Türkiye'nin denizcilikle ilgili her alanda çok daha büyük işler başaracağına inanıyorum” dedi.

“Kullanılan mevcut gemiler doğal kullanım ömürlerini tamamlamak üzere"

Türkiye'de deniz araştırmalarını geliştirmek için en çok ihtiyaç duydukları eksikliklerin başında insan kaynağı ve araştırma gemilerinin geldiğine işaret eden Ergün, deniz araştırmalarının çoğunlukla birkaç üniversite ve bazı kamu kurumları tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Ancak bu araştırmaların sınırlı imkanlarla ve genellikle de kıyı denizlerinde yapıldığı bilgisini veren Ergün, kullanılan mevcut gemilerin de doğal kullanım ömürlerini tamamlamak üzere olduğunun altını çizdi.

Deniz araştırmalarının gelişmiş ülkeler düzeyinde olması için, Deniz Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi'nin kurulmasının önemli bir aşama olacağı vurgulayan Ergün, şunları söyledi: “Böyle bir gelişme, diğer araştırma merkezleriyle bilgi paylaşımı, uluslararası Deniz Örgütü ve AB Çevre/Su Direktifleri'nde belirtilen kriterlere uyum bakımından da gereklidir. Biz bu amaçla, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde Deniz Araştırmaları Merkezi'ni kurmaya karar verdik. Bu Merkezde, ulusal ve uluslararası deniz araştırmalarının yapılabilmesi için donanımlı bir araştırma gemisine ve alt yapısına ihtiyaç olmuştur. Gemide saha ölçüm, örnekleme ve analizlerini yapabilmeyi ve deniz araştırmalarını çok disiplinli olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece ülkemiz için sürekli güncel bir veri tabanı oluşturacak, deniz çalışmalarında önemli olan parametreleri akredite edecek, ölçüm ve örneklemeleri gemi şartlarında ve güvenilir bir ortamda yapabileceğiz"

Şimdiye kadar dışarıdan temin edilen araştırma gemilerini artık Türkiye'nin kendisinin de yapmaya başladığına dikkati çeken Ergün, "İnşallah önümüzdeki süreçte sadece kendimiz için değil dünyaya da ihraç edebilecek duruma geleceğiz. Sadece yük gemisi değil, araştırma gemilerini de yapabildiğimizi bu gemiyle göstermiş olduk" dedi.

Bakan Yılmaz: İftihar ettiğimiz bir projeyi gerçekleştiriyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin inşası ile iftihar edilen bir projenin gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Yılmaz, “Türkiye'de gemi inşa sektörü geçmişte çok önemli mesafe aldı. Bu başarıyı bugünkü proje de ortaya koyuyor. Önemli, uzmanlaşmış gemiler inşa etmemiz, araştırma gemileri inşa etmemiz, bu sektörün geldiği noktayı gösteriyor. Savunma sanayi olsun, araştırma alanında olsun yerli tasarımla, yerli mühendislikle bu çalışmaların olması son derece önemli. İnşallah bu gemi ve benzer gemilerimizle daha fazla bilgi üreteceğiz. Ürettiğimiz bu bilgiyi de milletimizin kalkınması ve refahı için kullanacağız" değerlendirmesini yaptı.

Araştırma geliştirmeye hükümetin büyük önem verdiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti: "Son on yılda ekonomimizi üç kattan fazla büyüttük, ama araştırma geliştirme harcamalarımızı beş kattan fazla büyüttük. Milli gelirdeki payını binde 53'lerden binde 86'lara taşıdık. Bir taraftan da özel sektörün payını da arttırdık. On yıl önce yatırım programımızda araştırma alt yapılarına sadece 114 milyon lira para ayrılıyordu. Araştırma harcamalarına 2013 yılında 1 milyar 900 milyon dolar kaynak ayırdık. Ayırdığımız tahsisat 17 misli. Bunlar popülist politikalar değil. Bunlar gündelik politikalar değil. Bunlar siyaseten hemen karşılığını alacağınız harcamalar değil. Ama ülkenin geleceğine yatırım. Gelecek nesillere yapılan yatırımlar. Sonuçlarını orta ve uzu vadede göreceğimiz projelerdir"

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin inşasını gerçekleştiren ve gemi hakkında bilgi veren Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak da, "Tersanelerimizin, bu tür gemiler yapabilmeleri için bakanlıklarımızın teşvik ve desteklerine ihtiyaçları vardır. Türk tersaneciliği araştırma gemisi yapacak kabiliyettedir. Bundan sonra bu tarz gemilerin yapımında Türk  tersanelerinin tercih edilmesini arzulamaktayız" dedi.

TÜBİTAK Marmara 10. Yıl Marşıyla denize indirildi

Konuşmalardan sonra Çeksan Gemi Sanayi yetkililerince Bakan Ergün, Bakan Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak ve İstanbul Valisi Mutlu’ya plaket takdim edildi. Ardından platform üzerinde bulunan gemi önünde kurdele kesildi. Kurdele kesimiyle birlikte TÜBİTAK Marmara 10. Yıl Marşı ve sirenler eşliğinde suya indirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, alkışlar eşliğinde 10. Yıl Marşı ve siren çalınarak suya indirildi.

Mayıs 2013’de göreve başlayacak

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 41.2 metre boy ve 9.5 metre genişliğe sahip. Hacmi ise 500 gros ton. İnşası tamamlanan gemi Mayıs 2013’de göreve başlayacak. Geminin denize indirilmesiyle birlikte iç kısmı, bilimsel oşinografik çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihaz sistemleri ile donatılacak. Su altı araştırmalarında kullanılmak üzere ıslak ve kuru laboratuvarlar ile bilgisayar odası hazır hale getirilecek. İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, 11 bilim adamı, 12 mürettebatla faaliyet gösterecek.

Boğazlar başta olmak üzere deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarını gözlemleme, sismik çalışmalar, denizdeki fayların görüntülenmesi, canlı yaşam alanlarının izlenmesi, tür çeşitliliğinin gözlemlenmesi, kaza ve afetlere destek verilmesi ile ülkemizin uluslararası alanda temsili TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin başlıca uygulama alanları arasında yer alacak.

TÜBİTAK’ta Deniz Araştırmaları Merkezi kurulacak

Uluslararası sularda da çalışabilecek orta büyüklükte ve güncel donanım özelliklerine sahip TÜBİTAK Marmara, deniz araştırmalarına önemli katkılarda bulunacak. Bu amaçla TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde “Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları Merkezi” kurulacak. Araştırma altyapısından ise konuyla ilgili üniversiteler, kamu kuruluşları ve uluslararası araştırma merkezleri yararlanacak. Bu araştırmalarla ülkemiz deniz araştırmaları hedeflenen seviyelere ulaşacak ve sonuçlar kamu yararına kullanılacak.