Türk Girişimcinin Projesi ABD Futbol Ligi’nde Kullanılacak

-A +A

TÜBİTAK’ın desteğiyle Silikon Vadisi’ne giden Eksa Teknoloji’nin “Sentio Sports Analytics” sistemi ABD Profesyonel Futbol Ligi takımları tarafından kullanılacak.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2239- Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı” kapsamında 10 tekno-girişimci 1 aylık program kapsamında ABD’deki Silikon Vadisi’ne gönderildi. Bu yıl ilk defa uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik/Elektrik alanlarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’ndan yararlananlar katıldı. TÜBİTAK’ın kişi başı tüm masraflar için 21 bin dolar desteklediği girişimciler, bir aylık eğitim boyunca Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle görüşme imkanı buldular. Ayrıca diğer ülkelerden gelen girişimcilerle ve yatırımcı şirketlerle bir araya geldiler. Programın en önemli amacı kapsamında girişimciler, fikir ve projelerini Silikon Vadisi’ndeki uluslararası şirketlere sunma fırsatı elde ettiler.

TÜBİTAK’ın Silikon Vadisi’ne gönderdiği 10 firmadan biri olan Eksa Teknoloji’nin geliştirdiği “Sentio Sports Analytics” isimli sanal teknik direktör sistemi ABD’de büyük ilgi gördü. Eksa Teknoloji’nin başarılı çalışması, ABD Profesyonel Futbol Ligi takımlarından San Jose Earthquakes, DC United ve Real Salt Lake takımlarınca kullanılacak. ABD’de ilk kez kullanılacak Sentio ile her iki takımın teknik ekibine maç içinde gerçek zamanlı olarak sporcuların teknik ve fiziksel istatistikleri ve takımların taktik kurgularına ilişkin öngörüsel bilgiler paylaşılacak, ayrıca bazı verilerin stadyumdaki ve televizyon başındaki sporseverlere sunulması konularında görüşmeler yapılacak.

Eksa Teknoloji Genel Müdürü Serdar Alemdar, sporda analitik uygulamaların dünyada yeni bir alan olduğunu ve özellikle Moneyball filmiyle popülerlik kazandığını belirtti. Alemdar, “Veriye dayalı analitik sportif kararların alınmasını sağlayacak yazılım ve donanım sistemleri geliştiriyoruz. Çalışmamızın MLS takımlarınca kabul görmesi bizim için çok değerli.  Hedefimiz spor analitik sistemleri ve analizleri geliştiren, dünyanın her yerinden bilim adamlarını, mühendisleri ve spor uzmanlarını bir araya getiren başarılı küresel bir firma olmaktır” dedi.

Sentio Sports Analytics Platform Hakkında

Sentio, spor sahalarında çıplak gözle görülmeyen verileri gerçek zamanlı olarak toplamak, düzenlemek ve bu verileri baz alarak oyun hakkında öngörüsel analizler geliştiren ve bu çıktılarını yine gerçek zamanlı bir şekilde antrenör ve taraftarlara, web, mobil uygulama, televizyon ve basılı rapor formatlarında sunan bulut tabanlı bir yazılım platformu. Maçlarda optik sensörlerden, sporcuların üzerlerine çip takılmasına izin verilen hazırlık maçları ve idmanlarda ise Eksa Teknoloji tarafından geliştirilen çiplerden gelen verileri, gerçek zamanlı olarak işleyerek, sporcuların katettikleri mesafeleri, yüksek şiddetli koşularının yerlerini, süresini ve bu sürede katettikleri mesafeleri, sporcuların pas, şut ve ortalarının zorluk derecelerini ve bunların başarı oranlarını çıkartarak, antrenörlerin maç sırasında taktik ve oyuncu değişiklikleri gibi kararları destekliyor. Ayrıca Sentio ile antrenörler istedikleri pozisyonları anında tekrar görerek, takım yerleşimi, bloklar arası mesafeler, takımın eni ve boyu gibi analizler yaparak, idman programlarını şekillendirebiliyor. Verinin toplanması ve analizinde insan faktörünü kaldıran Sentio ile antrenörlerin değerli zamanları, veri toplamak gibi rutin işlerden, veriyi anlamlandırarak maç veya turnuva kazanmaya yönelik yüksek katma değerli işlere yönlendirilebiliyor. Sistem Türkiye’de Süper Lig ve Türk Milli Futbol Takımı’nın iç saha maçlarında kullanılıyor. Eksa Teknoloji, Plug&Play TechCenter’in Silikon Vadisi’nde düzenlediği organizasyonda “En İyi Uluslararası İş Ödülü”nü de aldı.

26.02.2013