“Türkiye, Geleceğin Teknolojisinde TÜBİTAK ile Yer Alacak”

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Geleceğin teknolojisinde Türkiye de olacak. Türkiye'nin varlığında da TÜBİTAK, önemli bir kurum olarak var olacak" dedi.

Bakan Işık, savunma sanayi alanında önemli projelere imza atan TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nü (SAGE) ziyaret etti. Geliştirilen silah sistemlerini yerinde inceleyen Işık, Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM), Hassas Güdüm Kiti (HGK), Nüfuz Edici Bomba (NEB) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) gibi SAGE'nin geliştirdiği ürünler hakkında detaylı bilgi aldı.

Savunma sanayiinde TÜBİTAK'ın çok önemli rol üstlendiğini söyleyen Bakan Işık, özellikle Türkiye'ye satılmayan birçok kritik teknolojinin burada üretildiğini ve bu ürünlerin dünyadaki muadilleri ile yarıştığını belirtti. Bu sayede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yanı sıra dost ülkelerin bu yöndeki ihtiyaçlarının da karşılanabildiğini belirten Işık, “TÜBİTAK, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan, Türkiye'nin geleceğinde çok önemli rol üstlenen kurumumuz. Bu kurumumuzun kesinlikle bilimsel araştırmalarıyla, yaptığı teknoloji hamleleriyle, ürettiği yazılımlarla, geliştirdiği güçlü ürünlerle gündeme gelmesini çok önemsiyoruz. Ben, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geleceğin teknolojisinde Türkiye de olacak. Türkiye'nin varlığında da TÜBİTAK, önemli bir kurum olarak var olacak" diye konuştu.

TÜBİTAK'ın ürettiği ürünler sayesinde savunma sanayiinde yapılan harcamaların önemli oranda düştüğünü belirten Işık, şunları söyledi: "Bir silahı dışarıdan aldığınızda ödeyeceğiniz bedelle aynı silahı Türkiye'de ürettiğinizde ortaya çıkan bedel arasındaki fark, yaklaşık 3 katına çıkıyor. Dolayısıyla hem daha az maliyetle çok daha fazla savunma gereci üretmiş oluyorsunuz hem de o ürettiğiniz ürünün kontrolü tamamen sizde oluyor. Bu açıdan TÜBİTAK SAGE'de yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz."

18.04.2014