TÜBİTAK Bülten / Sayı 204 - Aralık 2018 - page 53

53
TÜBITAK
T ü r k i y e B i l i m s e l v e T e k n o l o j i k A r a ş t ı r m a K u r u m u
TÜBİTAK BUTAL’da “Hayvan Yemi Kalitesi Analizleri Uygulamalı Eğitimi” Gerçekleştirildi
TÜBİTAK BUTAL Gıda ve Tarım Kimyası Laboratuvarında İnülin Analizi Yapılıyor
TÜBİTAK BUTAL’da Ses Yutum Katsayısı Ölçümü
TÜBİTAK BUTAL planlı eğitim etkinlikleri kapsamında; katı-
lımcıların yemlerde kalite analizleri yapabilmeleri, dolayısıyla
istenen yem rasyon hazırlama becerileri kazandırılması ama-
cıyla, yem sanayi sektöründen uzman ile Uludağ Üniversitesi
ve Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği araştırma gö-
revlilerine yönelik
“Hayvan Yemi Kalitesi Analizleri Uygula-
malı Eğitimi”
gerçekleştirildi. Hayvan yeminde protein, nişas-
ta, ham selüloz (lif) analizleri konularında teorik ve uygulamalı
bilgilerin verilmesinin ardından, genel değerlendirmeler yapıl-
dı ve katılımcılara TÜBİTAK BUTAL Müdürü Sedat Aktaş tarafın-
dan“Katılım Belgesi”verilmesi ile sona erdi.
TÜBİTAK BUTAL Gıda ve Tarım Kimyası Labo-
ratuvarında inülin analizi yapılmaya başlandı.
Son zamanlarda hayatımıza daha sık giren pre-
biyotik analizleri önem kazandı. İnülin, gıda en-
düstrisinde gıdalarda yağ ikame, prebiyotik ve
tekstür olarak kullanılıyor. Ayrıca inülinin sağlık
üzerine olumlu etkileri bulunuyor. İnulin, söz
konusu bitkilerin kök ve yumrularında yedek
polisakkarit olarak tek başına nişastanın yerine
ya da bazı bitkilerde nişasta ile birlikte yer alıyor.
Özellikle hindiba kökleri ve yer elması yüksek
oranda inulin içeriyor.
TÜBİTAK BUTAL’da büyük ve küçük em-
pedans tüpleri ile ses yutum katsayısı ve
ses iletimkayıplarının ölçümü yapılabiliyor.
ISO 10534-2 ve ASTM E1050-12 standartla-
rına göre 50-6400 Hz aralığında çeşitli mal-
zemelere uygulanabilen testler ile çapları
29 mm ve 100 mm numunelerin akustik
özellikleri ölçülebiliyor. Empedans tüpüy-
le yapılan testlerde, üretilen malzeme nu-
munelerinin istenen boyutlarda kesilme
hassasiyetine dikkat edilmesi gerekiyor.
Ölçüm sonuçları uygun bilgisayar progra-
mı ile analiz edilerek talep edilen bilgiler
raporlanıyor.
1...,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 54,55,56,57,58,59,60
Powered by FlippingBook