 
          107G246
        
        
          Yem Endüstrisine Yönelik Endüstriyel
        
        
          Enzimlerin Üretimi (YEM-EN)
        
        
          1007 - Kamu Projesi
        
        
          Proje Yöneticisi İletişim Bilgileri
        
        
          Doç. Dr. Sevnur MANDACI
        
        
          262 677 33 27
        
        
        
          Yem sanayinde enzimler 30 yılı aşan bir süreden
        
        
          beri kullanılmaktadırlar. Enzimlerden kanatlı
        
        
          yemlerinde besleyici özellikte olmayan yapılar ve
        
        
          nişasta yapısında olmayan polisakkaritlere kolayca
        
        
          parçalanarak emilmesi için yararlanılmaktadırlar.
        
        
          Pozitif enzimatik yıkım ile enerji, protein ve
        
        
          aminoasitlerden yararlanılması artmaktadır. Bu
        
        
          amaçla mikroorganizma kaynaklı farklı özellikte
        
        
          çeşitli enzimler üretilmekte ve yem katkısı olarak
        
        
          kullanılmaktadır. Tamamı ithal edilen ve yoğun
        
        
          olarak kullanılan kanatlı enzimleri için pilot
        
        
          ölçekte üretim, kurutma, granülasyon, kaplama
        
        
          teknolojileri geliştirilmiştir.
        
        
          Ulusal Yem Endüstrisi için
        
        
          Dev Teknolojik Adım
        
        
          TÜBİTAK MAM-Gen Müh. ve Biyotek. Enst.
        
        
          (PYÖK)
        
        
          TÜBİTAK MAM-Gıda Enst.
        
        
          TAGEM-Tavukçuluk Araşt. İstasyonu
        
        
          Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu
        
        
          Ege Üniversitesi
        
        
          Marmara Üniversitesi
        
        
          Kocaeli Üniversitesi
        
        
          Çukurova Üniversitesi
        
        
          Doç. Dr. Sevnur MANDACI
        
        
          Yem enzimlerin ülkemizde ekonomik, etkin, doğru şekilde üretime katılması ile
        
        
          Türk yem sanayii ve “premiks” ile besleme yapan tavukçuluk sektörünün dünya
        
        
          ölçeğinde söz sahibi kılınması ve bu alandaki dışa bağımlılığın kendi teknolojimiz
        
        
          ile aşılması hedeflenmiştir. Projede toprak örneklerinden bakteriler izole edilmiştir.
        
        
          Eksojen enzim ürettiği belirlenen Bacillus izolatlarından en iyi üreticiler seçilip
        
        
          tanımlanmıştır. Bu enzimlerin üretim optimizasyonu yapılarak ve pilot ölçekte
        
        
          fermantasyon ile yumurtacı ve etlik piliç denemelerinde kullanılmak üzere
        
        
          üç enzim üretilmiştir. Besi ortamına salgılanan enzimler kurutularak toz ve/
        
        
          veya kaplanmış granül forma getirilmiştir. Yeme katılmak üzere hazırlanmış üç
        
        
          enzimin tamamı yumurtacı tavuklarda, ksilanaz ve fitaz etlik piliçlerde biyolojik
        
        
          olarak test edilmiştir. Bu test çalışmalarında, YEM-EN enzimleri tek başına
        
        
          ve karışım olarak farklı etlik piliç ve yumurta tavuğu yem karmalarında ticari
        
        
          enzimlerle karşılaştırılmıştır. Son olarak da bu karşılaştırma özel bir işletmede
        
        
          ticari koşullarda tekrarlanmıştır. Projede aynı zamanda enzim salgılayan Bacillus
        
        
          bakterilerinden bu enzimlerin genleri klonlanıp karakterize edilmiş ve heterolog
        
        
          olarak E.coli’de anlatımı sağlanarak rekombinant olarak da elde edilmişlerdir.
        
        
          Rekombinant enzimler liyofilize edilerek toz olarak kuru formda yeme katılmış ve
        
        
          yumurtacı tavuklarda test edilmiştir. Kanatlı sektöründe yoğun olarak kullanılan
        
        
          fitaz, ksilanaz ve beta-glukanaz enzimleri için üretim teknolojisi geliştirilmiştir.
        
        
          YEM-EN projesi ile ortaya konulan pilot ölçekte enzim üretme, granülasyon,
        
        
          kurutma, kaplama teknolojisi ülkemiz için bir ilk olup, endüstriyel enzim üretiminin
        
        
          yurt içinde yerli enzim olarak üretilmesi ve ülke çapında yaygınlaşması için model
        
        
          olan bir çalışmadır. Enzim üretme teknolojisine dünyada gelişmiş ülkelerin
        
        
          bir kısmı sahiptir. Yem sektöründe kullanılan enzimlerin üretim teknolojileri
        
        
          bakteri izolasyonundan ticari forma kadar her bir aşama için ülkemizdeki
        
        
          mevcut kaynaklar kullanılarak kurulan uyumlu işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.
        
        
          Bu enzimlerin ülkemizde üretilmesi ve üretimin yaygınlaştırılması halinde bu
        
        
          alandaki dışa bağımlılık azalacaktır. Her ülkede yetiştirilen yemlik bitkilerin anti-
        
        
          besinsel bileşikleri de kendi florasına özgüdür ve dolayısıyla ihtiyaç duyulan
        
        
          enzimler de spesifiktir. Bu tür bir ihtiyacın ülkesel imkanlar ve bilimsel çabalarla
        
        
          karşılanmasıyla dışarıya bağımlılığın azaltılması, bu projenin önemini açıkça
        
        
          ortaya koymaktadır. Yerli enzim üretimi için devletin vereceği destek ve teşvikler
        
        
          ile enzim üretiminin endüstriyel boyutta hayata geçmesi mümkündür.
        
        
          Enzim üretecek firmalar ve yem sanayii
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
        
        
          İşbirliği Yapılan Diğer Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi