109T941
Yüzeyde Zenginleştirilmiş Raman
Saçılmasına ve Protein Denatürasyon
Profiline Dayalı İşaretleyici Molekül
Kullanmadan Çoklu Protein Tanı ve Tespiti
1001 - Araştırma Projesi
Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Mustafa ÇULHA
533 396 79 36
Proteinler,
canlı sistemlerin önemli
yapı
taşları olup tanı ve tespitleri hayati önem arz
etmektedir. Proteinler doğal olarak karışım halinde
bulunmaktadırlar. Bu projede, karışım halindeki
proteinlerin tanı ve tespiti için proteinlerin sıcaklıkla
denatürasyonuna ve Raman spektrokopisine
dayalı yeni bir yöntem geliştirilmiştir.
Protein Karışımlarındaki
Proteinlerin Spektroskopik
Olarak Hızlı Tespiti
Yeditepe Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa ÇULHA
Protein tespit ve tayini hem endüstriyel hem de klinik anlamda büyük
öneme sahiptir. Protein tanı ve tespiti rutin olarak immunoassay ve kütle
spektroskopisiyle yapılmaktadır. Daha etkili ve ucuz yeni yöntem ve tekniklere
ihtiyaç vardır. Bu projede, Yüzeyde Zenginleştirilmiş Raman Saçılması (SERS) ve
sıcaklıkla protein denatürasyonuna dayalı, protein karışımları içerisinde bulunan
proteinlerin herhangi bir işaretleme molekülüne gerek kalmadan tanınması için
yeni bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Altın veya gümüş nanoparçacıkların alttaş olarak kullanılmaları durumunda,
bu parçacıkları içeren koloidal süspansiyon analit ile karıştırılarak bir yüzeye
damlatılıp kurutulduktan sonra SERS spektrumu alınmaktadır. Bununla birlikte
kuruyan damlacıktan kahve halkası olayı olarak isimlendirilen bir proses nedeniyle
damlacık içerisindeki bütün molekül ve parçacıklar damlanın kenarlarında
birikmektedir. Bunun sonucunda, çok sıkı bir şekilde paketlenen molekül ve
nanoparçacıklar SERS ölçümü için uygun olmayan bir yapı oluşturmaktadırlar.
Projede geliştirilen yaklaşımlar sayesinde SERS spektrumu oldukça zor olan
proteinlerden kolayca SERS spektrumu elde edilmiştir.
Tanı ve teşhis laboratuvarları, biyoteknoloji tabanlı ürün üreten şirketler, gıda
sanayi
Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
Projenin Amacı ve Önemi