 
          111S307
        
        
          Plastik Ambalajlardan Sıvı Gıdalara
        
        
          Geçen Ftalatların Belirlenmesi, Obezite ve
        
        
          Derecesi ile İlişkisinin İncelenmesi
        
        
          1002 - Hızlı Destek
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Prof. Dr. Şana SUNGUR
        
        
          535 468 15 51
        
        
        
          Plastik şişelerde satışa sunulan maden suyu,
        
        
          limonata, gazoz, kola gibi içeceklerde bulunan
        
        
          ftalat miktarları Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği
        
        
          limitlerin altında, zeytinyağlarında bulunan ftalat
        
        
          miktarları ise belirlenen sınırların çok üzerinde
        
        
          bulunmuştur. Son kullanma tarihi yaklaşan
        
        
          ürünlere daha fazla ftalatın geçtiği saptanmıştır.
        
        
          Kan ve idrar örneklerinde saptanan ftalat miktarları
        
        
          ile beden kitle indeksi ve bel çevresi arasında
        
        
          kuvvetli bir korelasyonun olduğu belirlenmiştir.
        
        
          Plastik Ürünler Obeziteyi
        
        
          Tetikliyor
        
        
          Mustafa Kemal Üniversitesi
        
        
          Prof. Dr. Şana SUNGUR
        
        
          Doç. Dr. Cumali GÖKÇE
        
        
          Yrd. Doç. Dr. İhsan ÜSTÜN
        
        
          Yrd. Doç. Dr. Nigar YILMAZ
        
        
          Bu projede; plastik şişelerden sıvı gıdalara (maden suyu, limonata, gazoz, kola,
        
        
          zeytinyağı) geçen ftalatların miktarları belirlenmiş, belirlenen miktarlar Türk
        
        
          Gıda Kodeksi’nde yer alan gıdalarda bulunmasına izin verilen sınır değerlerle
        
        
          karşılaştırılmıştır. Projede, farklı yaş (17-62) ve farklı cinsiyetteki kişilerin boy,
        
        
          kilo ve bel çevreleri ölçülmüş, kan ve idrarlarındaki ftalat seviyeleri belirlenmiş,
        
        
          bireylerin idrar ve serumlarında saptanan toplam ftalat düzeyleri ile beden kitle
        
        
          indeksi ve bel çevresi arasındaki korelasyonlar belirlenerek, saptanan ftalatların
        
        
          obezite ve derecesi ile ilişkisi incelenmiştir. Yurt dışında, plastik şişelerde bulunan
        
        
          sıvı gıdalara geçen sağlık açısından son derece zararlı endokrin bozucularla ve
        
        
          bu endokrin bozucuların oluşturduğu hastalıklarla ilgili giderek artan çalışmalar
        
        
          yapılırken, ülkemizde bu konularda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu
        
        
          kapsamda, ülkemizde gerçekleştirilen ilk çalışma olması nedeniyle büyük önem
        
        
          taşımaktadır.
        
        
          Kimya, gıda ve sağlık sektörü
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi