111S307
Plastik Ambalajlardan Sıvı Gıdalara
Geçen Ftalatların Belirlenmesi, Obezite ve
Derecesi ile İlişkisinin İncelenmesi
1002 - Hızlı Destek
Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Şana SUNGUR
535 468 15 51
Plastik şişelerde satışa sunulan maden suyu,
limonata, gazoz, kola gibi içeceklerde bulunan
ftalat miktarları Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği
limitlerin altında, zeytinyağlarında bulunan ftalat
miktarları ise belirlenen sınırların çok üzerinde
bulunmuştur. Son kullanma tarihi yaklaşan
ürünlere daha fazla ftalatın geçtiği saptanmıştır.
Kan ve idrar örneklerinde saptanan ftalat miktarları
ile beden kitle indeksi ve bel çevresi arasında
kuvvetli bir korelasyonun olduğu belirlenmiştir.
Plastik Ürünler Obeziteyi
Tetikliyor
Mustafa Kemal Üniversitesi
Prof. Dr. Şana SUNGUR
Doç. Dr. Cumali GÖKÇE
Yrd. Doç. Dr. İhsan ÜSTÜN
Yrd. Doç. Dr. Nigar YILMAZ
Bu projede; plastik şişelerden sıvı gıdalara (maden suyu, limonata, gazoz, kola,
zeytinyağı) geçen ftalatların miktarları belirlenmiş, belirlenen miktarlar Türk
Gıda Kodeksi’nde yer alan gıdalarda bulunmasına izin verilen sınır değerlerle
karşılaştırılmıştır. Projede, farklı yaş (17-62) ve farklı cinsiyetteki kişilerin boy,
kilo ve bel çevreleri ölçülmüş, kan ve idrarlarındaki ftalat seviyeleri belirlenmiş,
bireylerin idrar ve serumlarında saptanan toplam ftalat düzeyleri ile beden kitle
indeksi ve bel çevresi arasındaki korelasyonlar belirlenerek, saptanan ftalatların
obezite ve derecesi ile ilişkisi incelenmiştir. Yurt dışında, plastik şişelerde bulunan
sıvı gıdalara geçen sağlık açısından son derece zararlı endokrin bozucularla ve
bu endokrin bozucuların oluşturduğu hastalıklarla ilgili giderek artan çalışmalar
yapılırken, ülkemizde bu konularda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu
kapsamda, ülkemizde gerçekleştirilen ilk çalışma olması nedeniyle büyük önem
taşımaktadır.
Kimya, gıda ve sağlık sektörü
Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
Projenin Amacı ve Önemi