18
Bülten
2018
OCAK
H A S S A S P r o j e s i n d e İ k i n c i A ş a m a y a G e ç i l d i
GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygula-
maların Yaygınlaştırılması Projesi (HASSAS-2) İkinci Aşama
protokolü, TÜBİTAK UZAY’da yapılan törenle imzalandı. GAP
adına Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Baş-
kanlığı Başkanı Sadrettin Karahocagil, TÜBİTAK UZAY adına
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu protokolü imzaladılar.
HASSAS Projesi 12 Aralık 2014 tarihinde başladı ve Pro-
je’nin ilk aşamasının kabulü 22 Kasım 2017 tarihinde yapıldı.
İlk aşamada hassas tarım uygulamaları için çeşitli yöntemler
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü ile ÇAYKUR arasında uzun
yıllara dayanan işbirliği yeni projelerle ivme kazanıyor. Bu-
güne kadar Çaydan Katma Değeri Yüksek yeni ürünler ge-
liştirilmesi amacıyla pek çok ortak projeye imza atmış olan
iki kurumun yetkilileri yeni proje konularını görüşmek için
bir araya geldi.
ÇAYKUR Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İmdat
Sütlüoğlu başkanlığında yapılan toplantıda fonksiyonel çay
başarıyla denendi ve Projenin ikinci aşamasında ilk aşama-
da elde edilen çıktıların yaygınlaştırılması amaçlandı.
Proje boyunca Harran Ovasında seçilecek alanlarda uydu
ve İHA görüntüleri kullanılarak geliştirilecek algoritmalar
ile gübre ihtiyacı analizi yapılarak otomatik gübreleme uy-
gulamaları yapılacak. Biçerdöver rekolte ölçümleri ile girdi
maliyetinin azaltılarak verimin arttırılması ile ilgili analizler
gerçekleştirilecek.
ürünlerinin ticarileştirilmesi başta olmak üzere Karadeniz
Bölgesindeki çay üretim ekosistemine katkı sağlayacak yeni
projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya
ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi
Turgay Turna, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Ens-
titüsü Müdürü Ayla Ilgaz, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Mü-
dürü Cesarettin Alaşalvar, İş Geliştirme Birimi Müdürü Nuh
Yılmaz ve Ürün Yönetimi Birimi Müdürü Ünsal Şeker katıldı.
HASSAS Projesinde İkinci Aşamaya Geçildi
ÇAYKUR İle Yeni Proje Çalışmaları Başlıyor