38
Bülten
2018
OCAK
T Ü S S İ D E , K ı r m ı z ı E t S e k t ö r ü Ü r e t i m v e İ ş l e n m e s i n d e İ ş b i r l i ğ i S ü r e ç l e r i P r o j e s i Ta m a m l a n d ı
TÜBİTAK TÜSSİDE ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde
İşbirliği Süreçlerinin Analizi”projesi tamamlandı.
Proje ile Erzurum ve Hinterlandında nüfusun önemli bir
bölümüne istihdam sağlayan, gıda ihtiyacının karşılanmasına
yardımcı, sanayi sektörünün birçok dalına ekonomik gelir su-
nan ve ihracat potansiyeli ile de ekonomiye katkıda bulunan
sektörlerden birisi olan kırmızı et sektörünün bölge için katma
değerinin arttırılmasına yönelik olarak çeşitli çalışmalar gerçek-
leştirildi.
Projede merkezden, belli projelere verilen daha küçük çaplı
mali destekler yerine sektörün, yerel de tüm tarafların güçlen-
dirilmesine yönelik, geniş tabanlı, uzun vadeli ve sistemli çalış-
malara kaynak sağlanması konularında çeşitli analizler yapıldı.
Sektörün rekabet ve ihtiyaç analizlerine girdi oluşturacak, Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemlerde
vereceği işbirliği odaklı desteklerin şekillenmesini sağlayacak
çalışmalarda kurum/kuruluşların değer zincirindeki konumu
ve sektöre katkıları analiz edildi.
Sektörün çözülmesi gereken sorunlarını, hangi güçlü yanlar-
dan faydalanılarak sorunların nasıl aşılabileceğini ve rekabetçi
politikalar izlenebileceğinin analizini içeren saha araştırmasını
takiben elde edilen çıktılar değerlendirilerek sektörün “Reka-
betçilik Analizi”ve“İhtiyaç Analizi”ortaya çıkarıldı.
Üretim, pazarlama, Ar-Ge, eğitim, markalaşma, kalite, insan
kaynakları gibi sektöründetaylı analizini sağlayacak başlıklarda
değerlendirmeler yapılarak çeşitli önerilerde bulunuldu.
Proje kapsamında ayrıca hayvancılık ve hayvancılık ekosis-
temi içindeki işbirlikleri açısından dünyada öne çıkan ülkeler-
den olan Hollanda ve Almanya’nın kooperatifleri, sektörel gıda
kümelenmeleri, araştırma kuruluşları ve üniversitelerini, üretici
birliklerini, teknoloji ve araştırma merkezlerini yerinde ziyaret
edildi. Ziyaretler sırasında çeşitli gözlemlerde ve konunun uz-
manlarıyla bilgi alış verişinde bulunuldu.
Projede yapılan diğer çalışmalar sonucunda;
• Bölgede işbirliği süreçleri konusunda kapasitenin geliştiril-
mesi ve bölgede farkındalık oluşturuldu,
• Kırmızı Et sektörününmevcut durumu ile ilgili olarak olum-
lu ve olumsuz yönler ortaya konuldu,
• Erzurum İli ve Hinterlandı için Kırmızı Et Sektörüne yönelik
stratejilerinin belirlendi,
• Ve son olarak belirlenen Kırmızı Et Sektörü stratejileri çerçe-
vesinde gerekli olan işbirliği süreçlerini ortaya konularak orta-
ya çıkan işbirliği modelleri için bir yapı kurgulanarak önerildi.
TÜSSİDE, Kırmızı Et Sektörü Üretim ve İşlenmesinde
İşbirliği Süreçleri Projesi Tamamlandı