 
          105O499
        
        
          Kuraklık Stres Mekanizmasına Moleküler
        
        
          ve Fizyolojik Yaklaşımlar
        
        
          1001 - Araştırma Projesi
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Prof. Dr. Hikmet BUDAK
        
        
          216 483 95 75
        
        
        
        
          Projede, yaklaşık 200 buğday çeşidi, kuraklığa
        
        
          dayanıklılıkları açısından karakterize edilmiş ve
        
        
          kuraklığa dayanıklılığı en yüksek, orta ve en düşük
        
        
          olan üç genotip detaylı analizler için seçilmiştir.
        
        
          Bu üç buğday çeşidinin moleküler düzeyde
        
        
          karşılaştırılması, buğday çeşitlerinde kuraklık
        
        
          stresi altında farklı şekilde ifade edilen yüzlerce
        
        
          gen olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu genler,
        
        
          kuraklıkta dayanıklılık ile ilişkili olması muhtemel
        
        
          genler olup, hem kuraklık cevabının moleküler
        
        
          düzeyde anlaşılmasına olanak sağlayacak, hem
        
        
          de bitki ıslahı ile kuraklığa dayanıklı yeni buğday
        
        
          çeşitlerinin geliştirilmesinde kaynak olacak ve
        
        
          bu sayede de buğdayda sürdürülebilir verim için
        
        
          önemli bir adımı oluşturacaktır.
        
        
          Kuraklık Mekanizmasına
        
        
          Moleküler Yaklaşımlar
        
        
          Sabancı Üniversitesi
        
        
          Prof. Dr. Hikmet BUDAK
        
        
          Prof. Dr. Zehra SAYERS
        
        
          Doç. Dr. Taner AKAR
        
        
          Selami YAZAR
        
        
          Buğday, ülkemizde olduğu gibi, tüm dünyada en önde gelen tahıllardan biridir.
        
        
          Bununla birlikte, global iklim değişikliği ile daha ciddi hale gelen kuraklık, buğday
        
        
          ve diğer tahıllarda verim kaybına neden olan birincil abiyotik stres kaynağıdır.
        
        
          Günümüzde ekilen buğday türleri, yüzyıllar boyunca devam eden tarımsal
        
        
          faaliyetlerde yüksek verim için seçilmişler ve böylece, çevresel koşullara ve
        
        
          hastalıklara dayanıklılık gibi özellikler bakımından gen havuzlarındaki çeşitliliği
        
        
          büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Bu açılardan, yabani ve modern buğday türlerinin
        
        
          gen ifadesi düzeyinde karşılaştırılmaları, hem kuraklık cevabının anlaşılmasına
        
        
          olanak sağlamakta, hem de bitki ıslah çalışmalarında faydalanılabilecek aday
        
        
          yabani tür ve genleri ortaya çıkarmaktadır. Bu projede de temel hedef, Türkiye
        
        
          orijinli yaklaşık 200 buğday genotipini kuraklığa dayanıklılık açısından detaylı
        
        
          olarak incelemek ve bu incelemelerle kuraklığa dayanıklı veya kuraklıktan kolayca
        
        
          etkilenen genotiplerin moleküler düzeyde karşılaştırılması ile kuraklıkta rol
        
        
          oynayan genlerin belirlenmesi olmuştur. Bu genlerin belirlenmesi ile buğdayda
        
        
          kuraklığa dayanıklılık ile ilişkili genleri ve bu genlerin ait olduğu, kuraklık cevabında
        
        
          rol oynayan önemli yolakların aydınlatılması; bu sayede de, kuraklığa dayanıklı yeni
        
        
          türlerin geliştirilmesinde uygulamaya yönelik yeni kapılar açılması hedeflenmiştir.
        
        
          Ayrıca, yabani buğday türlerinde yapılan öncü bir çalışma niteliğini taşıyan bu
        
        
          projede; diğer türlerde bulunan herhangi bir başka gene benzerlik göstermeyen,
        
        
          bu nedenle de yabani buğdaya özgü olan dizilerin bulunmasına da olanak
        
        
          sağlayacaktır.
        
        
          Tarım ve gıda sektörleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ıslah programları
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
        
        
          İşbirliği Yapılan Diğer Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi