 
          104O226
        
        
          Isıl İşlemler Sırasında Gıdalarda Oluşan
        
        
          Sağlığa Zararlı Bileşiklerin Analizi için Hızlı
        
        
          ve Kolay Numune Hazırlama Yöntemlerin
        
        
          Geliştirilmesi, Çeşitli Gıdalardaki
        
        
          Miktarlarının Saptanması ve Oluşumu
        
        
          Etkileyen Parametrelerin Araştırılması
        
        
          Uluslararası Proje (COST)
        
        
          Proje Yürütücüsü İletişim Bilgileri
        
        
          Prof. Dr. Vural GÖKMEN
        
        
          312 297 71 08
        
        
        
          Bu projede, patates kızartması ve bisküvi gibi
        
        
          gıdalarda ısıl işlem sırasında oluşan akrilamid
        
        
          gibi kanserojen bileşiklerin analizi için bilgisayarlı
        
        
          görmeye dayalı tahribatsız ve hızlı ölçüm tekniği ile
        
        
          akrilamid oluşumunun engellenmesi için kalsiyum
        
        
          kullanımına dayalı pratik ve etkili bir çözüm
        
        
          geliştirilmiştir.
        
        
          Gıdalarda Isıl İşlem
        
        
          Kontaminantları
        
        
          Hacettepe Üniversitesi
        
        
          Prof. Dr. Vural GÖKMEN
        
        
          Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, yüksek sıcaklıklarda proses edilen
        
        
          gıdalarda insan sağlığına zarar veren birçok maddelerin oluştuğunu ortaya
        
        
          çıkarmıştır. Bazıları kanserojen etki gösteren bu maddelerden akrilamid, ekmek,
        
        
          bisküvi, patates cipsi ve kızartması, kahve gibi günlük olarak sıklıkla tüketilen
        
        
          gıda maddelerinde yüksek miktarlarda bulunabilmektedir. Bu nedenle gıdalarda
        
        
          termal proses kontaminantlarının varlığı gerek gıda bilimi uzmanları ve gerekse
        
        
          uluslararası sağlık otoriteleri tarafından en önemli gıda güvenliği problemlerinden
        
        
          biri olarak kabul edilmektedir. Gıda endüstrisi, son üründe termal proses
        
        
          kontaminantlarının miktarını sınırlandırmak için uygulanabilir çözümlere
        
        
          gereksinim duymaktadır.
        
        
          Projenin temel amaçları;
        
        
          •
        
        
          Isıl işlem görmüş gıdalarda ortaya çıkan termal proses kontaminantlarının
        
        
          (akrilamid, furan, hidroksimetilfurfural) analizi için hızlı ve güvenilir analitik
        
        
          yöntemlerin geliştirilmesi,
        
        
          •
        
        
          Termal proses kontaminantlarının oluşum mekanizmalarının araştırılması
        
        
          ve oluşumu etkileyen parametrelerin (ürün bileşimi ve  proses koşulları)
        
        
          belirlenmesi,
        
        
          •
        
        
          Sıklıkla tüketilen kızartılmış, firınlanmış ve kavrulmuş gıdalarda termal proses
        
        
          kontaminantları oluşumunun sınırlandırılması için sanayiye uyarlanabilir
        
        
          pratik çözümlerin geliştirilmesidir.
        
        
          Gıda endüstrisi, özellikle unlu mamuller sektöründe faaliyet gösteren firmalar
        
        
          Agilent Technologies, ABD
        
        
          Waters Corporation, ABD
        
        
          İşbirliği Yapılan Diğer Kuruluşlar
        
        
          Proje Sonuçları ile İlgili Olabilecek Sektör, Kurum ve Kuruluşlar
        
        
          Projenin Amacı ve Önemi