TÜBİTAK Akademik Dergilerinin Etki Faktörü Artmaya Devam Ediyor

+
-
0
26 Jun 2019
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana-akademik-dergiler.jpg
Web of Science’ın yayımladığı 2018 yılı verilerine göre derginin etki faktörü 1,434’den 1,731’e yükseldi.

Web of Science’ın her yıl, bir önceki yılın verilerine göre hazırladığı etki faktörü sonuçları açıklandı. Buna göre, Turkish Journal of Agriculture and Forestry tüm dünyada Türkiye kaynaklı dergiler arasında etki faktörü en yüksek ilk üç dergi arasına girdi. Web of Science’ın yayımladığı 2018 yılı verilerine göre derginin etki faktörü 1,434’den 1,731’e yükseldi.

Dergilerde yayımlanan makalelerin aldığı ortalama atıf sayısına göre belirlenen ve dergilerin akademik dünyadaki saygınlığı bakımından önemli bir veri olan etki faktörü TÜBİTAK akademik dergilerinin büyük çoğunluğunda, bir önceki yıla göre artış gösterdi. Tüm dergilerin 2018 yılı etki faktörleri ise aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Dergi 2018
Turkish Journal of Agriculture and Forestry 1,731
Turkish Journal of Biology 0,662
Turkish Journal of Botany 1,087
Turkish Journal of Chemistry 1,000
Turkish Journal of Earth Sciences 1,333
Turkish Journal of Electrical Engineering and Computer Sciences 0,625
Turkish Journal of Mathematics 0,597
Turkish Journal of Medical Sciences 0,603
Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences 0,513
Turkish Journal of Zoology 0,607

Bunun yanı sıra, TÜBİTAK akademik dergilerinin son yıllarda dünya çapındaki önemli tarama kaynaklarındaki görünürlüğü de giderek artıyor. Nitekim, sağlık ve yaşam bilimleri alanında tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan PubMed’e giren Turkish Journal of Medical Sciences’ın ardından, bu yıl Turkish Journal of Biology de PubMed’de taranmaya başladı.

Araştırma kültürünün geliştirilmesini amaçlayan ve akademik dünyadaki saygınlığı hızla artan TÜBİTAK akademik dergileri farklı disiplinlerden 11 adet hakemli bilimsel dergiden oluşuyor. Dergiler SCI-E ve PubMed de dahil olmak üzere birçok önemli indeks tarafından taranıyor. Dünyanın her yerinden araştırmacılar, açık erişimli olan TÜBİTAK akademik dergilerine hem makale gönderebiliyor hem de dergilerin tüm sayılarına ücretsiz ulaşabiliyor. Dergilere gönderilen bilimsel makaleler üniversitelerden araştırmacıların oluşturduğu editörler kurulu ve hakemler tarafından titizlikle değerlendiriliyor.