Araştırmacılarımıza Yönelik Afet Odaklı Çalışmalarımız Devam Ediyor

+
-
0
22 Mar 2023
Akademik
Destek
Ulusal destek programları
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/afet_arastirmalari_ana_1.jpg
Halihazırda başvuruya açık olan “1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”nın 2023 yılı 1. döneminde sunulacak olan, afet odaklı çoklu işbirliği içeren proje önerileri için 3 Mayıs'a kadar başvuru yapılabilecek.

Tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlarından biri olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası ülkemizdeki tüm kurum/kuruluşlar depremin yıkıcı etkilerinin üstesinden gelmeye yönelik bütün olanaklarını seferber etmektedir. TÜBİTAK olarak Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrasında en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmek amacıyla bilim ve teknoloji ile kalıcı çözümler geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz.

Ülkemizde gerçekleşen doğal afetlere (deprem, heyelan, çığ, müsilaj vb ile sel de dâhil olmak üzere) yönelik olarak, doğa kaynaklı afetler sonrası acil veri toplamak amacıyla saha çalışması yürütecek araştırmacılarımızın kısa süreli çalışmaları için “1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı”na 365 gün 24 saat başvuru yapılabilmektedir. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında söz konusu Program kapsamında 61 kurumdan 577 araştırmacının dâhil olduğu 124 proje desteklenmiştir.

1002-C destekli projeler kapsamında elde edilen, sahadan toplanan verilerin analizi için ihtiyaç duyulan tamamlayıcı nitelikteki acil ve kısa süreli araştırmaların desteklenmesi amacıyla “1002-B Acil Destek Modülü”ne; derinlemesine bir çalışma yürütülecek ise de “1002-A Hızlı Destek Modülü”ne başvuru yapılabilmesinin mümkün olabileceğini hatırlatmak isteriz.

Desteklenen 1002-C projeleri ile 2021 yılında açılan “1001 Programı-Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında desteklenen 79 projede gelinen aşamaların değerlendirilmesi, geleceğe yönelik çalışmaların planlanması, projeler arasındaki etkileşimin artırılması, ülkemizin büyük bölümünün deprem kuşağında olması sebebiyle depremle mücadeleye yönelik bilimsel ve teknolojik çözümlere ilişkin özellikle toplumun farkındalığının ve sorumluluğunun artırılması amacıyla; 30 Mart 2023 Perşembe günü çevrim içi ortamda "TÜBİTAK Deprem Araştırmaları Projeleri Sanal Konferansı" gerçekleştirilecektir.

Ayrıca; afet odaklı çoklu işbirliğini teşvik etmek amacıyla; hâlihazırda başvuruya açık olan “1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”nın 2023 yılı 1. döneminde sunulacak olan, afet odaklı çoklu işbirliği içeren proje önerileri için son başvuru tarihi 3 Mayıs 2023 olarak güncellenmiştir.

Söz konusu niteliğe sahip olmayan proje önerilerinin son başvuru tarihi 3 Nisan 2023 olarak geçerliliğini koruyacak ve bu projelerin bilimsel değerlendirme süreci afet odaklı projeler için yapılan güncellemeden etkilenmeyecektir.