Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi Çalıştayı Yapıldı

+
-
0
13 Mar 2012
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
TÜBİTAK'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile yürüttüğü "Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi Projesi" kapsamında Ankara'da bir çalıştay düzenlendi.

TÜBİTAK’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile yürüttüğü "Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi Projesi" kapsamında Ankara’da bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın yanı sıra TÜBİTAK’ın ilgili uzmanları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ilgili genel müdürlükler ve il müdürlükleri personeli katılımıyla yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasına yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ’Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi’ ile toplumda ihtiyaç sahibi olan çocuklar, yetimler, kadınlar, engelliler, şehit yakınları ve gazilerin devletten daha hızlı ve etkin şekilde yardım alabileceklerini söyledi. Altunbaşak, sisteme daha sonra belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil olacağını belirtti. Altunbaşak, sistemin kazanımlarını ise şöyle anlattı: “Öncelikle sosyal hizmetlere ait bilgiler, ortak bir veri tabanında toplanacak. Böylelikle hizmet sunumunda ihtiyaç duyulan tüm bilgiler diğer kurum ve kuruluşlarca anında görülecek. Bu sayede vatandaşın aldığı sosyal hizmet ve yardımlar takip edilecek, sosyal hizmet süreçleri hızlanacak, en önemlisi suiistimallerin önüne geçilecek. Bunun sonucunda da devlet önemli tasarruf sağlayacak, ayrıca daha fazla vatandaşımıza, zamanında ulaşabilecek. Bu sistemin bir diğer önemli katkısı ise, yardıma muhtaç vatandaşlarımız başvurmadan hizmet alabilecek”

TÜBİTAK’ın yürüttüğü bir başka proje olan Sosyal Puanlama Sistemi’nin de değinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, “Sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşlarımızın belirlenmesine yönelik objektif kriterlerden oluşan bir formül geliştirildi. Böylelikle bir anlamda sosyal puanlama oluşturuldu. Projeyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla işbirliği içinde yürütüyoruz. Bu çalışmayla gerçek ihtiyaç sahipleri objektif kriterlerle belirlenmiş oluyor. Bu da yardımların yerine ulaşmasında önemli bir etken olacak. 3 safhadan oluşan çalışmada, ilk olarak kullanılacak model belirlendi. İkinci safhada 1440 hane ile pilot anketler gerçekleştirildi. Böylelikle 1. safhada belirlenen model denenmiş oldu. Projenin şu an üçüncü safhası olan ana alan anket uygulaması için 43 bin hane ile görüşülüyor. Bu proje bittiğinde ise gerçek anlamda muhtaçlık ve yoksulluk kriterleri belirlenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Bakan Fatma ŞAHİN:
“Sosyal Yardım ve Hizmetlerin Senkronize Olması Gerekiyor”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de konuşmasında sosyal yardımlaşma ve sosyal hizmetlerin senkronize yapıya ulaşması gerektiğini ifade etti. Bakan Şahin, merkeze bilim ve teknolojiyi alan bir yönetim anlayışını benimsediklerini belirterek, çalıştayda bilgiyi kullanan Türkiye’nin iyi yetişmiş beyinlerinin biraraya geldiğini kaydetti. TÜBİTAK’la birlikte geliştirilen Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’nin (SOYBİS) hayata geçmesiyle 1 milyon evrağa ihtiyaç kalmadığını, vatandaşın günlerce süren evrak toplama eziyetinden kurtulduğunu anlatan Şahin, sistemle pek çok mükerrer yardımların önüne geçildiğini ve kötü niyetlilerin sistem dışında kaldığını ifade etti. SOYBİS’ten daha geniş uygulama alanı yaratan Bütünleşik Sosyal Yardım Sistemi’ne evde bakım, özürlülerle ilgili hizmetler gibi pek çok hizmetin de entegre edildiğini belirten Şahin,...