Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) işbirliğinde gerçekleştirilecek "İklim Değişikliği Kapsamında Sanayide Teknoloji İhtiyaç Değerlendirmesi ve Sera Gazı Azaltım Potansiyelinin Belirlenmesi" projesinin protokol imza töreni, 16 Mart 2012 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.
Protokolü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına Genel Müdür Vekili Süfyan Emiroğlu ve TÜBİTAK adına TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Kıvanç Dinçer imzaladı.
Türk Sanayisi için sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde çevre politikalarının uygulanması sanayi stratejisinin önemli bir parçası olup, bu sürecin doğru geçiş stratejileri ile yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yakın bir gelecekte, Türkiye’de üretilen ürünlerin rekabet gücünün çevreye duyarlı üretim süreçlerinin kullanılmasıyla doğru orantılı hale geleceği tahmin edilmektedir.
Özellikle, son yıllarda gündemden düşmeyen ve küresel bir sorun haline gelen İklim Değişikliği, ülkemiz tarafından yakından takip edilmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesinde yer alan hedefler ve politikalar doğrultusunda sanayi sektöründe sera gazı emisyonlarının azaltımını sağlayacak iklim dostu teknolojilerin ülke içinde geliştirilmesi ve transferine ilişkin çalışmaların yürütülmesinden ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında teknoloji başlığının takip edilmesinden sorumlu kuruluştur.
Bakanlık tarafından bu hedefler kapsamında, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilmek üzere "İklim Değişikliği Kapsamında Sanayide Teknoloji İhtiyaç Değerlendirmesi ve Sera Gazı Azaltım Potansiyelinin Belirlenmesi" projesi hazırlanmış ve Kalkınma Bakanlığı 2012 Yılı Yatırım Programına alınmıştır.
24 ay sürecek bu projeyle, ulusal ve uluslararası iklim değişikliği faaliyetleri ve gelişmeleri bağlamında, sanayimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının teknolojiye bağlı olarak hangi oranda, nasıl ve hangi maliyetle azaltılabileceğinin ortaya konulması ve tüm sanayi sektörlerinde uygulanabilecek uygun bir metodolojinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Projeyle aynı zamanda;
• Değişen Pazar ve üretim şartlarına bağlı olarak sanayimizin rekabet gücünün korunmasına ve geliştirilmesine,
• Teknolojik değişimin sağlanmasına,
• İklim dostu üretime geçilmesine ve bu konuda sanayi sektöründe farkındalığın artırılmasına
destek olunması hedeflenmektedir.