Eğitim'de 'Dijital Dönem' Başladı

+
-
0
19 Oct 2012
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü ortak çalışmalar kapsamında teknolojik yenilikleri eğitimin hizmetine sunan TÜBİTAK, birbirinden yeni projelerle öğretmen ve öğrencilere büyük katkı sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü ortak çalışmalar kapsamında teknolojik yenilikleri eğitimin hizmetine sunan TÜBİTAK, birbirinden yeni projelerle öğretmen ve öğrencilere büyük katkı sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘Eğitimde Fatih İşbirliği Protokolü’ ve ’Eğitimde İşbirliği Protokolü’nü imzalayan TÜBİTAK, öğretmen ve öğrencilerin teknolojiden daha fazla yararlanacağı yenilikleri eğitimin hizmetine sunmaya başladı.

Bakanlık ile ortak çalışmalar yapan TÜBİTAK, Z-Kitap, E-Ders gibi yeni uygulamalar ile tüm öğrencilere derslerinde yardımcı olabilecek büyük bir kaynak sunacak. Eğitim müfredatını da güncelleyen TÜBİTAK, İngilizce’nin daha kolay öğretilmesi için yeni bir sistem geliştiriyor. Okula yeni başlayan öğrencilerin eğlenerek öğrenebilmeleri için de çocuklara özel 22 şarkı hazırlatıldı. Yapılacak yeni çalışmalarından biri de TÜBİTAK’ın bilim dergilerinin dijital ortamda öğrencilere sunulması olacak. Ayrıca TÜBİTAK tarafından bu yıldan itibaren bilim fuarları okullarda da düzenlenmeye başlıyor.

TÜBİTAK’ın eğitim sistemindeki önemli rolü BTYK’nın 24. Toplantısı’na da yansıdı. “Yenilik ve Girişimcilik Sisteminde İnsan Kaynakları ve Eğitimin Rolü” başlıklı toplantıda eğitim sistemindeki yenilikler masaya yatırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak bir sunum gerçekleştirerek yeni eğitim sistemindeki önemli noktalara değindi. BTYK Toplantısı’nda eğitim ile ilgili 9 önemli karar alındı.

Eğitim Müfredatı Revize Ediliyor
TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında ilk olarak Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji ile ilköğretim Fen ve Teknoloji derslerinin müfredatını revize ediyor. İngilizce dersleri için ise tamamen yeni bir sistem geliştirilecek.
Müfredat revizyonu hakkında bilgi veren TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya, müfredattaki eksikliklerin belirlenmesi için öğretmen ve akademisyenlerle ilgili çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Diğer ülkelerin müfredatı ile karşılaştırma yaptıklarını da anlatan Kaya, branş bazında ekipler oluşturduklarını açıkladı. Kaya, “Ekiplerimiz çok sıkı bir şekilde çalışıyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile yakın bir ilişki içindeyiz. Ayrıca okuma-yazma sevgisini aşılamak ile ilgili çalışmalarımız da var” dedi.

TÜBİTAK’tan Öğrencilere ‘E-Ders’ Desteği
Eğitimde yeni teknolojilerin kullanılması amacıyla ‘e-ders’ uygulaması üzerinde çalıştıklarını dile getiren Kaya, öğretmen ve akademisyenlerle birlikte orijinal ders senaryosu hazırladıklarını kaydetti. Derslerin kazanımlar bazında hazırlandığını dile getiren Kaya, şunları söyledi: “Özel olarak hazırlattığımız stüdyolarda 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar için Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Geometri dersleri ile ilgili video çekimleri yapıyoruz. E-ders uygulamasında dersler konu konu öğretmenler tarafından anlatılıyor. Her bir konu ortalama 10 dakikalık kayıtlardan oluşuyor. Çok kaliteli bir içerik hazırlattık. Ders anlatımlarını animasyonlar ile güçlendirdik. Konuları animasyon ile daha kolay ve daha iyi öğrenen öğrenciler karşılarında orijinal bir ders anlatımı bulacak. Zorlandıkları konuları bizim hazırladığımız e-ders içeriği ile daha iyi anlayac...