1. Ar-Ge Merkezleri Zirvesi İstanbul'da Yapıldı

+
-
0
27 Sep 2012
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın katılımıyla gerçekleştirilen 1. Ar-Ge Merkezleri Zirvesi İstanbul'da yapıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katılımıyla gerçekleştirilen 1. Ar-Ge Merkezleri Zirvesi İstanbul’da yapıldı.

Türkiye’de faaliyet gösteren 130 Ar-Ge merkezinin temsilcileri bilgi paylaşımında bulunmak ve yürütülen çalışmalarda işbirliği yapmak üzere İstanbul’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle ilk kez düzenlenen ve her yıl tekrarlanması planlanan Ar-Ge Merkezleri Zirvesine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, özel sektör temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantıda konuşan Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üretim, yatırım ve ihracatta Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir sorumluluk üstlendiklerini ve son yıllarda ekonomide olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi. Geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı yeniden yapılandırdıklarını anlatan Ergün, Bakanlığın yeni yapısıyla birlikte, yenilikçilik, girişimcilik, üniversite-sanayi işbirliği, Ar-Ge ve markalaşma gibi konuların çok daha özel bir motivasyona sahip olduğunu kaydetti.

"2002’ye Göre Ar-Ge Harcamaları 3 Kat Arttı"

2002’ye göre Ar-Ge harcamalarının 3 kat arttığını belirten Bakan Ergün, Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının ise yüzde 1 seviyesine yaklaştığını söyledi. 2023’te milli gelirin 2 trilyon dolar olmasını, bunun içindeki toplam Ar-Ge harcamasının ise 60 milyar dolar olmasını hedeflediklerini bildiren Ergün, bu süreçte özel sektörün Ar-Ge harcamalarının artıyor olması gerektiğini ifade etti.

"Araştırmacı Sayısını Arttırmamız Gerekiyor"

Türkiye’nin daha rekabetçi bir kimlik kazanması, üniversitelerin daha iyi araştırmalar yapması ve reel sektörün daha yüksek katma değerli üretim yapması için, bu altyapıyı işletecek olan insan kaynağının da oluşturulması gerektiğine işaret eden Ergün, şöyle konuştu: “Bizde bin kişiye 1 araştırmacı düşüyor. Bu rakam ABD’de 5, Kore’de 5,4, Almanya’da ise 4. Bu konuda Ar-Ge merkezlerine büyük rol düşmektedir. Biz Bakanlık olarak 50 ve üzeri Ar-Ge personeli bulunduran firmalarımıza Ar-Ge merkezi belgesi vermeye başladık. Ar-Ge merkezi belgesi alan işletmelerimize çok önemli teşvik ve muafiyetler sağladık” dedi.

 

 Ar-Ge merkezlerine sağladıkları desteklerin Ar-Ge’ye ve nitelikli istihdama dönüştüğünü görmekten son derece memnun olduklarını söyleyen Ergün, “Faaliyette olan 130 Ar-Ge merkezimizde yapılan Ar-Ge harcamaları ciddi rakamlara ulaşmıştır. Biz Türkiye’nin üretim ve montajdan ziyade Ar-Ge ve tasarım konularında bir merkeze dönüşmesini istiyoruz. Bir takım firmalar Ar-Ge teşvikleri nedeniyle Ar-Ge merkezlerini Türkiye’ye taşımayı, bu nedenle buraya yatırım yapmayı planlıyorlar. Yani yabancı sermayenin artmasında da Ar-Ge merkezlerinin önemi büyük. Ar-Ge merkezi kuran firmalarımızın ağırlıklı olarak otomotiv ve yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, savunma sanayi, elektronik, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi katma değeri yüksek sektörlere mensup olması da son derec...