Çalıştaylar ve TÜBİTAK’ın burs programları kapsamında Türkiye’ye dönüş yapan Yusuf Yusufoğlu Türkiye’de çok güzel olanakların olduğunu ve dönüş yaptığı için çok mutlu olduğunu vurguladı.
Türkiye’de son yıllarda uygulanan politika ve stratejilerle bilim ve teknoloji alanında büyük bir atılım gerçekleşiyor. Ar-Ge için ayrılan kaynak ve yatırımlar önemli derecede artarken, oluşan fırsatlar ile Türkiye önemli bir cazibe merkezi haline geliyor. Yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte daha önce yurt dışına giden bilim insanları Türkiye’ye dönüş yapıyor. ABD’de 6 yıl kalan Yusuf Yusufoğlu “Hedef Türkiye Çalıştayları” programına katılarak Türkiye’ye geri dönmeye karar verenlerden biri.
ABD’de 6 yıl kaldığını belirten Yusufoğlu, “Hedef Türkiye” çalıştayında TÜBİTAK yetkililerinden ve Arçelik yetkililerinden aldığı bilgiler sonucunda Türkiye’ye dönemeye karar verdiğini ifade etti. Türkiye’ye dönmesinde çalıştayın önemli bir etkisi odluğuna dikkat çeken Yusufoğlu, “TÜBİTAK’ın yaptığı etkinlik çok hoşuma gitti. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı düzeyinde çalıştaya katılıyordu, bu bu işe ne kadar önem verildiğini bize gösteriyordu. Türkiye’ye dönmeye karar vermemde etkinliğin büyük katkısı oldu. Dönüş yapmaya karar verdiğimde içimde bir tereddüt vardı acaba Amerika’daki imkânları Türkiye’de bulabilir miyim diye ama “TÜBİTAK’ın Hedef Türkiye” çalıştayında anlattıkları ve Arçelik’te gördüğüm imkânlar benim tereddütlerimi bitirdi. Amerika’daki işim çok iyiydi ama Türkiye’deki imkânlar beni buraya getirdi” dedi.
Türkiye’ye dönüş yapmaya karar verdiğinde arkadaşlarının çok şaşırdığına dikkat çeken Yusufoğlu ABD’de çok iyi çalışma imkânlarının olduğunu ve orada da çok başarılı olduğunu belirtti. ABD’de ve Türkiye’de patentleri olduğunu söyleyen Yusufoğlu,” Amerika’da 2009 yılında Everest malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yaklaşık iki yıl Amerika’da Argonne National Laboratoryde Postdoc olarak çalıştım. Amerika’da doktora dönemimde 4 yılda A sınıfı 5 makalem yayınlanırken bir de patentim oldu. Türkiye’ye dönüşümde Arçelik’te malzeme teknolojileri bölümünde çalışmaya başladım. Döndükten sonra da 2 yılda 2 patentim oldu” dedi.
TÜBİTAK desteğinde AB 7. Çerceve Programı Marie Curie Araştırma Programları ve Burslarına müracaat ettiğini belirten Yusufoğlu Arçelik tarihinde bu ödülü tek başına alan tek kişi olduğunu belirtti. Türkiye’de çalışma ve araştırma ortamlarının çok iyi olduğunu vurgulayan Yusufoğlu, Türkiye’deki çalışmalarının en önemli boyutunun çalışmalara sıfırdan başlanıp ürün olarak görebilme imkânı olduğunu söyledi. Arçelik’te başladıkları bir çalışmada geliştirdikleri yalıtım sisteminin önümüzdeki günlerde ürün olarak göreceklerini belirten Yusufoğlu, Türkiye’deki çalışma ortamının çok iyi olduğunu dönüş yaptığı için çok mutlu olduğunu ve Türkiye’ye dönmek isteyen bilim insanlarına dönmeyi tavsiye edebileceğini sözlerine ekledi.