Üniversitelilerin Sanayi ve Girişimcilik Projeleri Ödüllendirildi

+
-
0
09 Jul 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/sanayi_ve_girisimcilik_ana.jpg
Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması ile Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması ile Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katıldığı törenle ödüllendirildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması”na 54 üniversiteden 474 öğrenci hazırladıkları 201 proje ile katıldı. İlk aşama değerlendirmeyi geçen toplam 140 proje Ankara Congresium ATO Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen final sergisine katıldı. Finale kalan “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, “Maden ve Doğal Kaynaklar, Enerji ve Çevre, İnşaat ve Altyapı Teknolojileri”, “Tekstil, Makine ve Otomasyon Teknolojileri”, “Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Kimya ve Malzeme, Tarım Teknolojileri”, “Üretim Süreç ve Teknolojileri” ile “Savunma, Havacılık ve Uzay, Ulaştırma/Lojistik Teknolojileri” alanından 140 proje 45 üniversiteden toplam 349 öğrenci tarafından hazırlandı.

Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik düzenlenen “Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması”na ise 89 üniversiteden 555 öğrenci 359 iş fikriyle başvurdu. İlk aşamayı geçen 200 iş fikri 1000 TL’lik ödülü almaya ve Afyon Sandıklı'da verilen İş Planı Hazırlama Seminerine katılmaya hak kazandı. Seminerin ardından TÜBİTAK’a gönderilen 159 iş fikrinden 50’si Ankara’daki finale davet edildi.

Her iki yarışmada da finale katılan projeler, sergi sırasında jüri tarafından değerlendirilerek dereceye giren eserler belirlendi. Dereceye giren projeler Ankara Congresium ATO Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Adlı, Genel Sekreter Ogün Bahadır, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Bakan Ergün: Genç ve Dinamik Potansiyele Sahibiz

Törende konuşan Bakan Ergün, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden söz ederek, bu hedeflere ulaşmada genç ve dinamik nüfus potansiyeline dikkat çekti. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı, fert başına 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine sahip olmayı ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Ergün, “Bizi bu hedeflere götürecek kişiler sizlersiniz. Bu hedeflere ulaştıracak genç ve dinamik potansiyele sahibiz. Yoksa bu hedefleri telaffuz bile edemeyiz. Güvendiğimiz, dayandığımız bir yer var, o da sizlersiniz.” dedi.

Ergün, gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeleri ayıran en önemli alanın bilim ve teknoloji olduğunu kaydederek, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arasındaki makası daralttığını vurguladı.

TÜBİTAK Enstitülerinde Yüksek Lisans ve Doktora Yapılabilecek

Ergün, dünyanın birçok yerinde araştırmalarda en önemli rolü yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin oynadığını ifade etti. Türkiye'de kişilerin enstitülerdeki projelerde çalıştıkları, yüksek lisans ve doktora için de başka yerlere gittiklerine işaret eden Ergün, şunları söyledi: "Kısa zaman içinde TÜBİTAK enstitülerini yüksek lisans ve doktora yapılabilen enstitüler haline getireceğiz. O zaman göreceksiniz o enstitülerde birçok arkadaşımız hem yüksek lisanslarını, doktoralarını yapma imkanına sahip olacaklar hem de Türkiye'nin çok kritik araştırmalarında doğrudan doğruya yer alma imkanı bulacaklar. Bu da bizim hızımızı bir kere daha artıracak"

Prof. Altunbaşak: İnovasyon ve Girişimciliğe Çok Önem Veriyoruz

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, Türkiye'yi ilk 10 ekonomi arasına sokmak için hem sistemi düzeltmek hem de insan kaynaklarını belli bir seviyeye getirmek gerektiğini kaydetti. İnovasyon ve girişimciliğe çok önem verdiklerini belirten Altunbaşak, "Kendi uçağımızı, otomobilimizi, gemimizi, füzemizi, hızlı trenimizi, santrallerimizi yapmak istiyoruz. İşte tüm bunlar için gerçekten iyi çalışan inovasyon ve girişimcilik sistemi ile onu işletecek insan kaynağına ihtiyaç var" diye konuştu.

TÜBİTAK'ın bu noktada farklı programlar uyguladığına işaret eden Altunbaşak, inovasyonun bir kültür ve atmosfer meselesi olduğunu dile getirdi. Altunbaşak, Türkiye'nin Steve Jobs'lar ve Bill Gates'ler yetiştirmesi için en temelde böyle bir atmosfere ihtiyaç duyduğunu anlatarak, "Bu atmosferi sağlayabilmek için bu tür yarışmalara ihtiyaç var. Bu bir başlangıç. Gelecek senelerde bu katlanarak gidecek" dedi.

668 Bin TL’lik Ödül Dağıtıldı

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması’nda dereceye giren ilk üç projeye 10.000 TL, 7.500 TL, 5.000 TL, akademik ve sanayi danışmanlarına da 4.000 TL, 3.000 TL, 2.000 TL ödül verildi. Ayrıca dereceye girenler arasından seçilen 3 proje 30.000 TL, 20.000 TL ve 15.000 TL’lik büyük ödülün sahibi oldu. Büyük ödül sahibi projelerin danışmanlarına da 10.000 TL, 7.500 TL ve 5.000 TL verildi. Final sergisine katılan her proje 500 TL aldı.

Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda ise genel ve teknoloji kategorilerinde dereceye giren ilk üç projeye 10.000 TL, 7.500 TL ve 5.000 TL ödül verildi. Bunun yanı sıra yarışma kapsamında yaklaşık 312 öğrenciye toplamda 200 bin TL ödül dağıtıldı.