Elektrikli ve Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünde Otomasyon Sistemi

+
-
0
04 Sep 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Oluşturulacak sistem ile elektriksel ve elektronik atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümünde geliştirilecek makinelerle otomasyon sağlamak ve bu sayede zaman, enerji tasarrufu ve işgücü kaybını önlemektir.

Kuruluş Adı

Exitcom Recycling Atık Taşıma Toplama Depolama ve Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Proje Özeti

Oluşturulacak sistem ile elektriksel ve elektronik atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümünde geliştirilecek makinelerle otomasyon sağlamak ve bu sayede zaman, enerji tasarrufu ve işgücü kaybını önlemektir. Firmamız oluşturacağı otomasyon sistemi ile daha önce kullanılan işçilik yoğun ayrıştırma yöntemine göre daha kısa sürede daha küçük boyutlara kadar ayrıştırma gerçekleştirmeyi ve e-atıkların yıllık geri dönüşüm miktarını arttırmayı hedeflemiştir. Yoğun işçilikle manuel ayrıştırılan E-atıklar hem kapasite olarak yeterli olmamamkla hem de ayrıştırma kalitesi düşük olmaktadır. E- atıkların insan gücüyle çok küçük parçalara ayırmam mümkün olmamaktadır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Türkiyede yılda yaklaşık bir milyon ton elektronik atık çöpe gitmektedir. Bunun sadece 10.000 tonu, sayıları 5i geçmeyen elekronik atık geri dönüşüm firmalarında işlenebilmekte, geriye kalan 990 bin ton gibi tamamına yakını ise hurdacıya veya belediye çöplüklerine gitmektedir. Projeyle bu kaybın önüne geçilmesi, ülkemize çevre koruma ve ekonomik kazanım anlamında katkı yapması hedeflenmiştir. Geliştirilen sistem ile geri dönüşüm aşamasında özel işlem gerektiren monitör soğutucu gibi ürünlerin haricinde tüm elektrikli ve elektronik atıklar yaklaşık %85 oranında otomasyon yöntemiyle ayrıştırılabilmektedir. Eski işçilik yoğun geri dönüşüm yöntemiyle firmamızda bir işçi bir günde 600 kg. atık ayrıştırabilmekteydi. Yeni geliştirdiğimiz makineleşmiş sistem sayesinde bir saate 1,5 ton atık ayrıştırabilmektedir. Yıllık bazda eski tip geri dönüşüm ile 1.000 ton kapasite gerçekleşmekteyken yeni sistem ile kapasite 10.000 tona çıkmıştır. Bu durum benzer üretim sistemlerine göre önemli bir üstünlük doğurmuş ve ayrıca Marmara bölgesinin elektrikli ve elektronik atıkların önemli bir bölümünün tesisimizde ayrıştırılabilmesine imkan sağlamıştır. Firmamız yeni sistem ile birlikte otomasyona geçerek hız, kapasite ve gelirlerini önemli oranda arttırmaktadır. Ayrıca firmamız oluşturduğu sistemi dışarıdan temin etmek yerine ülkemizde kendi özgün çalışmasıyla oluşturduğu makineleri ile kurarak beş te bir oranında maliyet azaltmıştır. Projemiz ile satışlarımız 2009 da %40, 2010 da %50,  2011 de %100 ve 2012nin ilk üç döneminde %170 artış göstermiştir.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Maddi destek bir yana, TÜBİTAK TEYDEB kurumundan uygulama süreci içinde projensin izlenmesi ve uygulanması konularının değerlendirmek için atanan hakem ve izleyicilerin firmamıza gelerek projemiz hakkında fikir ve tavsiyeler vermeleri olumlu katkıları oluşturmuştur.