Nanosaniye Darbeli Fiber Lazer Malzeme İşaretleme Sistemi

+
-
0
04 Sep 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Proje konusu ürün, dünyada yeni gelişmekte olan, Türkiye’de henüz akademik seviyede araştırma-geliştirme yapılan fiber lazer teknolojisini kullanarak Tübitak ve KOSGEB desteği, üniversite işbirliği ile geliştirilmiştir.

Kuruluş Adı

FiberLAST Fiber Lazer Sistemleri ve Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Proje konusu ürün, dünyada yeni gelişmekte olan, Türkiye’de henüz akademik seviyede araştırma-geliştirme yapılan fiber lazer teknolojisini kullanarak Tübitak ve KOSGEB desteği, üniversite işbirliği ile geliştirilmiştir. Proje, altyapı ve bilgi birikimi oluşturulmasını sağlamak, nitelikli eleman yetişmesine katkıda bulunmak, yeni nesil teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılmasını sağlamak, ortaya çıkacak özgün tasarımları sanayiye kazandırmak, yurtdışı ikamesini sağlamak ve uluslararası pazarlarda başarı kazanmak amaçlarıyla başlatılmıştır. Proje başlangıcı itibarıyla fiber lazer tasarlayıp, ürün ortaya çıkartan dünyada sayılı firma bulunmaktaydı. Geliştirilen fiber lazer markalama cihazı, fiber lazeri Türkiye’de özgün şekilde tasarlanarak üretilen ilk fiber lazer markalama cihazıdır. Tamamen özgün olarak ve geri mühendislik yapılmaksızın tasarlanmış olan ürün rakiplerinden önemli teknik üstünlükler içermektedir. Kritik lazer parametreleri (atım genişliği, tekrar frekansı) Direkt Atım Sentezleme Yöntemi sayesinde birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmektedir. Bilindiği kadarı ile bu özelliğe sahip dünyadaki ilk ticari fiber lazer sistemi olup, ideale yakın ışın kalitesi sayesinde diğer lazerlerin 20W ile dahi başaramadığı 250-300µm kalınlıktaki metal plakaların kesilmesini 6-7W güç ile başarmaktadır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Türkiye’de ilk defa ticari bir firma Fiber Lazer teknolojisi üzerine Ar-Ge yapmış ve yaptığı özgün tasarım ile bir ürün geliştirmiştir. Türkiye’de ilk defa içerisinde özgün şekilde tasarlanan Türk malı Fiber Lazer bulunan malzeme işaretleme sistemleri satılmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Proje kapsamında ileri teknoloji içeren, dünyada yeni yeni gelişmeye ve kullanılmaya başlayan, ülkemizde henüz akademik seviyede dahi yeni ve sınırlı araştırma geliştirme yapılan bir alan olan fiber lazer teknolojisinde altyapı ve bilgi birikimi oluşturulmuş, nitelikli eleman yetişmesi sağlanmıştır. Yurtiçinde kullanılan lazerlerin tamamı yurtdışından gelmekte ve bu yüksek teknoloji için önemli miktarlarda ithalat yapılmaktayken (TÜİK verilerine göre 2011 yılında 100M$’dan fazla), geliştirilen ürünün pazarda yer bulması ile ithal ikamesi sağlanmıştır.  2011 ve 2012 yıllarında, ilk defa Türkiye’de tasarlanan bir fiber lazer yurtdışına (Almanya, Japonya ve Slovakya) ihraç edilmiş, ülkeye döviz girdisi sağlanmıştır. Fiber Lazer konusunda araştırma yapan üniversiteler ile yapılan işbirliği açısından öncü olunmuş, özellikle savunma sanayinde ve sağlıkta başta olmak üzere Türkiye’de kullanımına yönelik motivasyonu arttırmıştır. Yapılan çalışmalar ve üniversite nezdinde gösterilen çabalar ile üniversitelerin konuya ilgileri sağlanmış, bu konuda üniversitelerin laboratuvar oluşturmasına, proje yazmasına, lisans üstü ve doktora öğrencisi istihdamına katkı sağlanmıştır.  Yurtdışı firmaların, bu konuda, Türkiye’de bir çalışma yapıldığından ve ürün çıkartıldığından haberdar olmaları sağlanmış, gerek komponent sağlayıcı firmalar, gerekse diğer firmaların Türkiye’ye özel ilgi göstermesi sağlanmış, konuyla ilgili işbirlikleri oluşturulmuş, karşılıklı bilgi akışının gelişmesine öncülük edilmiştir.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Temmuz 2007’de kurulan FiberLAST optik ve lazer sistemleri ile ilgili altyapı yatırımlarının yüksek maliyetli olması ve gerekli öz sermayeyi oluşturamaması nedeniyle Aralık 2007 tarihine kadar önemli ve etkin bir AR-GE faaliyeti gösterememiştir. Bu tarih itibarı ile gerek KOSGEB desteğinin alınması gerekse TEYDEB projesinin kabulü ile çalışmalar hızlanmıştır. Bu destekler sayesinde oluşturulan altyapı, istihdam edilen personel ve temin edilen malzemeler ile projenin tamamlanması mümkün olmuştur.