Teleskobik Forklift (TELEHANDLER)

+
-
0
26 Sep 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Kendi özkaynakları ile teknoloji üretmeyi hedefleyen Sanko Makina, Türkiye’de Pazar lideri olmayı, yakın gelecekte ise dünyanın en saygın ve etkili iş makinesi üreticilerinden biri olmayı hedeflemektedir.

Kuruluş Adı

SANKO TEKSTİL İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.- MAKİNE ŞUBESİ

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Kendi özkaynakları ile teknoloji üretmeyi hedefleyen Sanko Makina, Türkiye’de Pazar lideri olmayı, yakın gelecekte ise dünyanın en saygın ve etkili iş makinesi üreticilerinden biri olmayı hedeflemektedir.

Bu yatırımın yapılmasındaki temel nedenler, Telehandler: hız, manevra kabiliyeti açısından verimliliği oldukça yüksek bir istifleme, toplama, ayrıştırma, transfer ve serme aracıdır. En büyük avantajı çok yüksek noktalara belli ağırlıktaki yükleri çeşitli ataşmanlar yardımı ile istifleyebilmesi ve çok yönlü olarak kullanılabilmesidir.

Ayrıca projesini yaptığımız bu makine farklı yükler için farklı ataşmanlarla kullanılabilme imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle TELEHANDLER, yükleyicilerin, vinçlerin traktörlerin yapabildiği işin büyük bir kısmını tek başına yapabilmektedir. Teleskobik forkliftler ayrıca yükle hareket kabiliyetine sahiptirler. Çatallar kullanıldığı zaman yük yer seviyesine yakın bir mesafe de çok fazla efor sarf edilmeden taşınabilmektedir. Bu nedenle prototiplerimiz için uygun malzeme seçimi önemli olup optimum yükseklik ve taşıma kapasitesi yakalayabilmek için uygun dizayn çalışmaları yapılmıştır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Dünyada inşaat sektörü giderek artan oranda üretkenlik ve verimliliği artıran, insan emek gücünü tasarruf eden teknoloji ve makina yoğun bir üretim sistemine geçmektedir. Ülkemiz inşaat sektörü bu değişime ayak uydurmaktadır. Bununla beraber iş makinaları yerli üretimi bu gelişimin yarattığı talebi karşılayacak teknolojik yatırım ve atılımları yeterli seviyede gerçekleştiremediğinden ihtiyaç önemli oranda ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Bununla beraber son on yıllık süreçte Türkiye’de iş makineleri üretiminde Avrupa Birliği (AB) ve diğer gelişmiş ülkelere eşdeğer kalite, standart, çeşit, tasarım ve teknolojide gelişmeler gözlemlenmektedir.

Ülkemizde Teleskobik Forklift üreticisi bulunmamaktadır. Bu yöndeki ekonomik hedeflerimizi sıralarsak:

  • Bu anlamda bu ürünlere olan ihtiyaç dış pazarlardan tedarik edilmekte olup, ülkemizden büyük oranlarda döviz çıkışı olmaktadır. Yapılan bu AR& GE çalışması alımların önüne geçecek ve büyük bir girdi sağlayacaktır.
  • Ülkemizde daha önce yapılmamış bir proje hayata geçirilerek ülkemiz adına bir ilke imza atılacak. Katma değeri yüksek olan bu ürün sayesinde dış ülkelerden mal ithal etmeyip, bu ürünün ihracatını gerçekleştireceğiz.
  • Bu sektörde kaliteden ödün vermeden Türkiye‘de ilk sıraya, Dünya’da ilk ona girme hedeflenmektedir.
  • Diğer taraftan bilgi üreten ve kullanan mühendis ve teknik eleman istihdamı artırılarak ülkemize katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.
  • Tamamlanan projeye TÜBİTAK katkısının önemini (En fazla 50 kelime):

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemi

  • Projelerin tanımlanmış sistematik bir plan dâhilinde yürütülmesi
  • Ar-Ge Personelinin planlı projeler ile çalışma kültürünü kazanması
  • Üniversite – Sanayi birlikte çalışma deneyiminin kazanılması