Kuruluş Adı
Teknodrom Robotik ve Otomasyon San. ve Tic. A.Ş.
Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)
Manuel olarak kaynağı yapılmakta olan Eskavatör ve kepçe makinelerinin imalat şeklinden kaynaklanan kalite problemleri ve manuel çalışma sisteminin istenen üretim rakamlarına cevap verememesi sonucu bu kaynak işleminin robotlu sistemle yapılmasına karar verilmiştir. Robotlu sistemle bu parçaların kaynaklarının atılabilmesi için parçaların uygun pozisyonlarda sabitlenmeleri gerektiği tespit edilmiş ve buna yönelik özel 4 eksenli pozisyoner geliştirilmiştir.
Proje kapsamında geliştirilen pozisyoner,
- Doğrusal hareket eden eksenleri sayesinde kaynak yörüngesinin her zaman yere paralel kalmasını sağlayarak parça boyunca uygun kalitede ve kesintisiz kaynak atılmasına izin vermektedir.
- Döner eksenleri sayesinde parçanın her iki tarafına da kaynak atılabilmesini sağlamaktadır.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
Proje sonucu firmamız yeni bir ürün ve pazar elde etmiştir. Daha önce yurt dışından ithal ettiğimiz ağır iş pozisyonerleri firma bünyesinde yapılabilir duruma geldik. İlk satışımızı, yıllarca pozisyoner ithal ettiğimiz yabancı firmaya yapma başarısını gösterdik. Bu sayede yıllar içinde Teknoloji satın alan bir firma pozisyonundan, ithal ettiği ülkeye teknoloji satan bir firma konumuna geldik. Projedeki farklı yaklaşım ve başarılı sonuçların etkisi ile yabancı firmalardan bu tarz pozisyonerler için yoğun talepler aldık.
Projenin ülke açısında kazanımları arasında en önemlisi ithalatın önüne geçilmesi olacaktır. Bu tarz pozisyonerler yurt dışından yerli maliyetin neredeyse iki katı tutarlarda alınmaktadır. Geliştirilen proje yabancı firmalara göre daha düşük maliyetler ve daha iyi satış sonrası hizmetler ile yurt içi sanayi sunulacaktır. Ayrıca ağır iş pozisyoneri geliştirme konusunda elde edilen bilgi birikimi ve deneyim ülke ve sektör açısından önemli bir kazanımdır.
Proje çıktısı ile kullanıcı firmalara da önemli kazanımlar elde etmektedir. Büyük parça işleyen firmalara maliyet, kalite ve verimlilik açısından avantajlar sağlamaktadır. Geniş hacimli iş parçalarının robotik sistemler dahilinde işlenebilmesindeki en önemli sorunlardan biri olan parça konumlandırma probleminin özel pozisyonerlerle çözülmesi ile birlikte robotik sistemlere yapılan yatırımlar artacak, buna bağlı olarak firmalarımız kalite ve verimlilik artışı kazanacaktır. Bu sayede rekabet gücü gelişecek ve yabancı firmalar ile rekabet edilebilir konuma gelinecektir.
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini
TÜBİTAK destekleri, hem firmamızı ar-ge alanında daha önemli çalışmalar yapması konusunda teşvik etmiş, hem de geliştirilen sistemler sayesinde sanayimizde robot kullanımı, dolayısı ile kaliteli üretim, esnek üretim, maliyet düşüşü, kalifiye eleman ve istihdama olumlu katkıları olmuştur.