ÇOKGİS: Çok Kanallı Gömülü İşletim Sistemi Geliştirilmesi

+
-
0
26 Sep 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Linux tabanlı işletim sistemleri sayesinde, PC’ler için geliştirilen açık kaynak kodları ya aynen veya küçük değişikliklerle, gömülü sistemler için de kullanılabilir hale gelmesi

Kuruluş Adı

UBİCOM Net Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Linux tabanlı işletim sistemleri sayesinde, PC’ler için geliştirilen açık kaynak kodları ya aynen veya küçük değişikliklerle, gömülü sistemler için de kullanılabilir hale gelmiştir. Linux tabanlı işletim sistemleri bir çok avantajı ile beraber, klasik işletim sistemlerine göre bazı dezavantajları da vardır. Özellikle gerçek zaman (real-time) işlemlerini gerçekleştirmek ve çevre donanım birimleri ile haberleşmek daha zordur. Bu tür işlemler klasik işletim sistemlerinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Klasik işletim sistemlerinde ise yeterince açık kaynak kod bulunmadığından her yazılımı/uygulamayı yeniden yazmak gerekmektedir.

Bu proje kapsamında; klasik işletim sistemlerinin avantajları ile Linux işletim sisteminin avantajları birleştirilerek, yeni bir işletim sistemi elde edilmiştir. Bu birleştirme işlemi Ubicom firmasının IP7K işlemcisinin donanım destekli çok kanallılık (multi-threading) özelliği kullanılarak yapılmıştır. Bazı kanallar (thread) klasik işletim sistemine ayrılırken, bazı kanallarda ise Linux işletim sistemi çalıştırılmıştır.

Klasik işletim sistemi için Ubicom firmasının daha önce geliştirdiği ipOS işletim sistemi geliştirilerek ULTRA adı verilen bir işletim sistemi oluşturulmuştur. Linux için ise uCLinux dağıtımı baz alınarak gerekli eklemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Geliştirilen yeni işletim sistemi; hem mevcut müşterilere kısa sürede yazılım çözümleri üretebilmemize ve hem de yeni müşteriler kazanmamıza olanak sağlamıştır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

  • Elde edilen çıktılar hazır müşterilerilerimize (Ubicom-US, D-Link) sunulmuş ve olumlu geri besleme alınmıştır.
  • Fuarlara katılınmış ve yeni müşterilere ulaşılmıştır.
  • Tamamlanan proje, 2010 yılı içerisinde yeni iki proje (VPN-Router ve IPv6-Router) başlatmıştır.
  • Geliştirilen işletim sistemi, bir müşterimiz tarafından DIR655 ürününde başarı ile kullanılmıştır.
  • IAP projesinde, yeni işletim sisteminin faydaları daha açık bir şekilde gösterilmiştir.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Projeye TÜBİTAK katkısı; herşeyden önce özgüvenimizi arttırmış ve Ar-Ge konusunda doğru yolda olduğumuz kanısını pekiştirmiştir. Projede gerek hakem ve gerekse izleyici olarak görev alan değerli hocalarımızın, çok faydalı olan geri-beslemeleri ile projeyi daha iyi şekillendirmemiz mümkün olmuştur. Ar-Ge çok maliyetli ve riskli bir yatırımdır. Bu maliyetlerinin bir kısmının, TÜBİTAK tarafından geri ödenmesi, mali anlamda bizi rahatlatmıştır. Projede istihdam edilen personel kalitesi ve sayısında kısıtlamaya gitmeden, doğru iş için doğru yatırımı yapmamız konusunda bizi cesaretlendirmiştir.

Ar-Ge projelerini, gerek teknik ve gerekse mali açıdan doğru planlama yapmamız ve bunları düzenli takip etme disiplini kazanmamıza yardımcı olmuştur. Projeye TÜBİTAK katkısı; yeni Ar-Ge projeleri yapma konusunda bizi cesaretlendirmiştir. Bu projeden gelen kaynak ile yeni Ar-Ge projelerinin başlatılabilmesi mümkün olmuştur.