Kuruluş Adı
VSY Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları ve Hizmetleri Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti.
Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)
Dünyada yıllık 20 milyon adet göz içi lensi(GIL) katarakt tedavisinde gözün içine takılmaktadır. Projemiz öncesi Türkiye’de GİL’lerin tamamına yakını ithal edilmekteydi. Projemizle birlikte dünyada ilk ve tek olarak mevcut GİL’lerde uzun zamandır önüne geçilememiş olan renk dağılım sorununu engelleyen, renklerin ve görüntünün daha net olmasını sağlayan GİL’ler geliştirdik(akromatik özellik). Bağımsız klinik çalışmalarla bunu ispatladık. Bu özelliği monofokal lensler yanında aynı lenste uzak, orta, yakını gösteren katma değeri yüksek multifokal lenslere de uyguladık. Acriva Reviol ismi ile ticarileştirdiğimiz bu ürünler kısa zamanda Türkiye ve dünyada hekimler tarafından kabul edildiler. Bu başarılı GİL’ler, Türk hekim, üniversite ve mühendislerin işbirliği ile Türkiye’de üretilmektedirler.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
Projemizin hayata geçmesiyle Türkiye, GİL biyoteknolojisi alanında dünyada yeni bir merkez olma yolunda büyük bir adım atmıştır. Ar-Ge departmanımızın çalışmaları ve oluşan bilgi birikimi sayesinde halen yeni ürünler geliştirilmektedir. Dünya çapında başarı sağlamış AcrivaUD Reviol marka GİL’lerimiz tüm Avrupa’da yasal koruma altına alınmıştır. Türkiye’de yılda 300 bin göz içi lensi implantasyonu yapılmaktadır. Üretime başlamamızdan önce ülkemizde tamamına yakını ithal edilen göz içi lensleri, tesisimizin kurulumu sonrasında %55 oranında VSY tarafından ikame edilmiş ve bu yolla yurt dışına döviz çıkışı engellenmiştir. Dünyada 25’den fazla distribütörümüz bulunmakta ve bu sayı hızla artmaktadır. VSY uluslar arası alanda düzenlenen tüm kongre ve organizasyonlarda ülkemizi başarı ile temsil etmekte ve kurulan yeni bağlantılarla distribütörlük ağını genişletmektedir. Bu projenin başarılı sonuçları ve ülkemize sağladığı katkıyı göz önüne alarak üretim kapasitemizi yıl içinde 1 milyon adede çıkarmayı hedeflemekteyiz. Buna ek olarak VSY, 2011 yılının ikinci yarısında Tuzla’da hayata geçecek projesiyle yeni bir yatırıma daha imza atarak, 3 bin 500 metre kare kapalı alanda solüsyon ve viskoelastiklerin üretileceği fabrikanın kurulum çalışmalarını sürdürmektedir. Tübitak desteği öncesi 3 senelik değerlere göre yıllık ortalama ciromuz 14 milyon TL iken 2010 yılı sonunda 25 milyon TL’ye ulaşmıştır. Buna ek olarak projenin ülkemize diğer bir katkısı da aileleri ile birlikte toplam 250 kişinin geçimini sağlayan ek istihdam sağlanmış olmasıdır.
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini
Tübitak’ın Ar-Ge konusunda verdiği disiplin ve destek sayesinde bilim ve teknoloji politikalarımızı geliştirerek, altyapı çalışmalarımızı oluşturduk. Üniversite ve sanayi işbirliği sonucunda GİL üretiminde yurtdışına olan bağımlılığımızı engelledik. Ar-Ge desteğiyle cihaz parkımızı geliştirerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkardık. Tüm bu süreçlerde Tübitak’ın sağladığı ekonomik destek ve deneyim paylaşımının önemi büyüktür.