TÜBİTAK Desteğiyle Üretilen İlk Yerli Piyade Tüfeği Dünyaya Satılacak

+
-
0
29 Nov 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana_piyade_gorsel_0.jpg
Sarsılmaz Silah Sanayi tarafından Türkiye’nin ilk özgün tasarım yerli piyade tüfeği üretildi.

Sarsılmaz Silah Sanayi tarafından Türkiye’nin ilk özgün tasarım yerli piyade tüfeği üretildi. Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Ar-Ge çalışmalarında TÜBİTAK’tan büyük destek aldıklarını söyleyerek “2014’te 5 ülkeyle ihracata başlıyoruz, bu sayı zamanla artacak.” dedi.

Sarsılmaz Silah Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, ‘Türkiye’nin ilk yerli piyade tüfeği’ diye nitelenen SAR223’ü ocak ayında ihraç etmeye başlayacaklarını söyledi. 4 yıl süren Ar-Ge çalışmaları esnasında TÜBİTAK’tan ciddi destek gördüklerini kaydeden Aliş, “Teknolojideki hızlı gelişime paralel olarak savunma sanayi alanında da silah sistemleri ve teçhizatlardaki değişim ve gelişimin ivmesi arttı. Bu nedenle her türlü arazi şartında, her iklim koşulunda, gece ve gündüz etkin, hafif ve modüler ilk atımda yüksek isabet yüzdesine sahip yeni bir piyade tüfeğinin özgün olarak üretilmesini hedefledik. Hedefimiz doğrultusunda; ateş gücü, etkili menzili ve isabet yüzdesi yüksek olan, hafif ve modüler silah sistemi özelliğine sahip, plastik şarjörlü, kasaturası çok maksatlı kullanılabilen, gündüz, gece ve zayıf görüş şartlarında etkili atış yapma yeteneğine sahip, kullanıldığı coğrafya şartlarına uyumlu/dayanıklı, Türkiye’nin ilk ve tek yerli piyade tüfeği SAR223’ü ürettik” dedi.

Aliş, silahın bütün parçalarının Türkiye’de üretildiğini ve silahın dünyaya ihracat edildiğini anlattı. Aliş, " Bu projeye 14 milyon TL sarf ettik. Toplamda harcayacağımız rakam 26 milyon TL’ye gelecektir. Elimizden geldiğince her şeyi Türk malı kullanıyoruz. Ayda 2 bin tane imalata başladık. Bunu hızlı bir şekilde arttıracağız. 2014’te 5 ülkeyle ihracata başlıyoruz, bu sayı zamanla artacak. 3. yılımızda bu ürünlerle 100 milyon dolarlık ihracat yapacağız. Yıllar geçtikçe ihracatımız artacaktır. Biz dünya için bunu yaptık. Silahımıza çok güveniyoruz. Emsallerinin en üstünde bir silahtır. Devamlı kendimizi ve silahı modernize ettik.” dedi.

'Silahın Üretiminde TÜBİTAK’ın Büyük Katkısı Oldu'

Aliş, silahın üretilmesinde TÜBİTAK, Kocaeli Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin büyük katkıları olduğunu belirtti. Aliş sözlerine şöyle devam etti: “Bu silah sadece bizim eserimiz değil. TÜBİTAK, Kocaeli Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığımız bir silahtır. Bir üniversite çalışmasıdır. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge kuruluşu TÜBİTAK’ın çok büyük katkısı vardır. Biz bu silahı üretirken basit bir örnek vereyim; sadece silahın kabzenin ergonomik yapısını doğru yapabilmek için 20 ile 30 yaşları arasında Türkiye’nin her tarafından kadın ve erkek bin 200 kişinin el yapısını inceledik. Sadece kabzenin ergonomik yapısını doğru kavrayabilmek için bunu yaptık. “

'Silahlarımızın Patentlerini Aldık'

Özgün tasarım olan silahlarının kopyalanmaması için patentlerini aldıklarını söyleyen Aliş, “ Bu silahlar üzerine 5 tane patent var. Bir patenti almak için kendiniz tasarlamanız lazım. Bizi taklit edemesinler diye patentlerimizi de aldık. Bu silahlar kabzesinden gövdesine kadar ince çalışılmış bir iştir. Özel programlar ile yapılmış. Önce programlarda denedik, sonra kendimiz balistik testlerini yaptık. Bu projenin tasarlanması ve projelendirmesi 2 yıl sürdü. 2009’da başladık. 2011’de her şeyi ortaya çıkardık. 2013 ocakta imal izni aldık. Mayıs'ta imal ettik.” ifadelerini kullandı.