Bulunduğum Konumda Ulusal Bilgisayar Olimpiyatları'nın Büyük Etkisi Var

+
-
0
20 Jan 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/hakan_yildiz_ana.jpg
Kaliforniya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktora Öğrencisi Hakan YILDIZ2004 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı Gümüş Madalya Sahibi

Kaliforniya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktora Öğrencisi Hakan YILDIZ2004 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı Gümüş Madalya Sahibi

Bilgisayar olimpiyatlarıyla tanışmam ortaokulda, bir sınıf arkadaşımın teşvikiyle, okul çapında düzenlenen bir olimpiyat takım seçme sınavına katılmamla oldu. Bu sınavda başarılı olup okul takımına seçildim ve bunu takip eden birkaç senelik süreçte, ailemin, öğretmenlerimin, okul takımında yer alan arkadaşlarımın ve TÜBİTAK–BİDEB’in destekleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli olimpiyatlarda dereceler kazandım. Elde ettiğim başarılar arasında en önemlileri 2004 Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı'nda kazandığım altın madalya ve yine aynı yıl Atina'da düzenlenen Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı'nda kazandığım gümüş madalyadır.

Orta öğrenimimi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde, yüksek öğrenimimi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara Kampüsü'nün Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora çalışmalarıma başladım. Bugün bulunduğum konumda ortaokul ve lisede katıldığım Ulusal Bilgisayar Olimpiyatları'nın büyük etkisi vardır. Olimpiyatlar sayesinde bugünkü mesleğim olan bilgisayar mühendisliğini erken yaşta yakından tanıma imkânı buldum. TÜBİTAK'ın olimpiyat programının parçası olarak düzenlediği hazırlık kampları teknik anlamda kendimi ilerletmemi sağlamış, aynı zamanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi seçkin bir üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencileri ile tanışma fırsatını vermiştir. Bu yönüyle olimpiyat tecrübem, hem meslek, hem de üniversite seçimimde büyük rol oynamıştır.

Olimpiyatların hayatıma yaptığı önemli bir katkı, Türkiye'den ve Dünya'dan birçok zeki ve başarılı genç insanla tanışma fırsatı bulmuş olmamdır. Bunlar içinden ilişkimi halen devam ettirdiklerimin birçoğu, bugün mesleklerinde çok başarılı ve gelecekte de daha başarılı olmaya aday değerli insanlardır. Genç yaşta kurduğum bu dostlukların, bugünkü kişisel ve bilimsel yaşamıma önemli katkıları bulunmaktadır.

İlk yurtdışı seyahatlerimi uluslararası olimpiyatlara katılmak için yaptım. Bu sayede, hem ülkemi temsil etmenin gururunu yaşadım, hem de yabancılar ve kültürleri hakkında bilgi edinme imkânım oldu. Bu tecrübelerin bugünkü hayat anlayışıma ve genel kültürüme mühim katkıları olmuş, aynı zamanda, mesleğimde ilerlemek için yurt dışında öğrenimime devam etme kararımda bana cesaret vermiştir.

TÜBİTAK-BİDEB, olimpiyat öğrencilerinin alanlarında daha başarılı olabilmeleri için önemli olanaklar ve destekler sağlamaktadır. Bunlardan biri benim de yararlandığım, başarılı öğrenciler için üniversite sınavında verilen ek puan uygulamasıdır. Bu destek, olimpiyatlara daha fazla vakit ayırabilmeme ve üniversite seçimimi daha rahat yapabilmeme imkân sağlamıştır. Bunun yanında, başarılı öğrenciler para ödülleriyle ve alanlarıyla ilgili bir üniversite bölümü seçmeleri durumunda, lisans burslarıyla desteklenmektedir. Ülkemizde daha fazla yetkin bilim adamı yetiştirmeye yönelik bu destekleri takdir ettiğimi belirtmek isterim.

Geçmişimdeki olimpiyat başarıları, belirttiğim gibi, hayatıma hem mesleki hem de kişisel anlamda katkılar yapmıştır. Bu sebeple, ortaokul ve lise öğrencilerine, fırsatını bulmaları durumunda, yatkın oldukları bir alandaki olimpiyatlara katılmalarını öneriyorum. Umarım, TÜBİTAK-BİDEB’in yürüttüğü olimpiyat organizasyonları gelecekte de nice Türk gençlerinin Dünya çapında başarılı olmalarına vesile olacaktır.