TÜBİTAK Desteğiyle Çevre Dostu Yakıt

+
-
0
31 Jan 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana_somine_gorsel.jpg
TÜBİTAK desteğiyle odunsu atıklardan şömine yakıtı üretildi. Çevreci özelliği ve A sınıfı kalitesiyle dikkat çeken ürünün, ithalatı da önlemesi bekleniyor.

TÜBİTAK desteğiyle odunsu atıklardan şömine yakıtı üretildi. Çevreci özelliği ve A sınıfı kalitesiyle dikkat çeken ürünün, ithalatı da önlemesi bekleniyor.

Ankara’da bulunan Oskar Makine, TEYDEB projesiyle biyokütle şömine yakıt üretti. Proje hakkında bilgi veren şirket Müdürü Aydın Cömert, projeye odunsu biyokütle atıkların değerlendirilmesi hedefiyle başladıklarını söyledi. Cömert, projede TEYDEB’ten aldıkları yaklaşık 300 bin TL’lik desteğin büyük katkısı olduğunu söyleyerek, “Bu proje, doğada çürümeye terk edilmiş ağaç parçaları, fabrikalarda kullanılan artık tamir edilemeyecek haldeki tahta palet atıkları, ayçiçeği sapları, mısır sapları gibi biyokütle atık olarak tarif edilen ürünlerin doğaya kazandırılmasını, verimli yakıt olarak kullanılmasını hedefliyor.  Projeyle doğada bulunan odunsu atıkları biyokütle yakıt hale getirecek seri makine sistemini tasarlayarak üretime hazır hale getirdik” dedi.  

Sistemin odunsu atıkları parçalayarak yonga haline getirdiğini ve içindeki metalleri temizlediğini dile getiren Cömert, “Odunsu atıkların üzerindeki metal parçaları manyetik separatör ile ayırarak presliyoruz.  Preslenen ürünler şöminede yakıt olarak kullanılmaya uygun kübik yapıda oluyor. Her 1 kg ürün, 1 saat yanıyor ve 4400-4860 kcal/kg ısı veriyor. Akredite laboratuvarlarında yapılan Biyokütle yakıtı analizi sonuçlarında kül miktarı yüzde 0,96 ile kabul edilebilir emisyon değerlerin altında bulunuyor. Yanma verimi gaz yakıtlarıyla aynı seviyelerde ve A sınıfı bir ürün” diye konuştu.

Geliştirilen sistemin kurulumunun rahat olduğunu söyleyen Cömert, “Bizim geliştirdiğimiz sistemde parçalama ve üretim işlemi eşzamanlı bir şekilde yapılarak enerji ve zaman kaybı önleniyor. Türkiye’de bir fabrikadan ayda yaklaşık olarak 200 tona yakın hurda palet çıkıyor. Bu tip bir fabrikada kurulacak tesisle atıkların herhangi bir taşıma ve depolama işlemi yapılmaksızın, toplandıkları bölgelerde ekonomik ve verimli yakıt haline getirilebileceklerini söyleyebiliriz. Dolayısı ile atıkların taşınması ve depolanması gibi zaman, maliyet ve işgücü gerektiren unsurlar da ortadan kalkıyor.” dedi.

Proje sonucunda elde edilen ürünün daha önce Avrupa’dan ve Amerika’dan alındığını söyleyen Cömert, sözlerini şöyle tamamladı: “Yurtdışından gelen bu ürünün kg’ı 13,75 TL. Bizim biyokütle yakıtımızın kg maliyeti ise yaklaşık olarak 1,98 TL. Bu rakamlar da bize katma değeri yüksek olan bu ürünün düşük maliyetiyle ciddi bir pazarlama gücünün olduğunu gösteriyor. İlerleyen süreçte biyokütle enerjisinin kullanılacağı yeni alanları inceledik. Sadece şömine yakıtı olarak kullanılması planlanan yakıt projesinde hedeflenenin üzerinde elde edilen kalori değerleri ile farklı ısı kazanlarında da kullanabileceğini gördük.”