F-35'e TÜBİTAK SAGE Füzesi

+
-
0
25 Oct 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/roketsan-ana.jpg
ROKETSAN ile Lockheed Martin arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkânlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı. SOM-J Füzesi’nin geliştirilme aşaması TÜBİTAK tarafından gerçekleştirildi.

ROKETSAN ile Lockheed Martin arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkânlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı. SOM-J Füzesi’nin geliştirilme aşaması TÜBİTAK tarafından gerçekleştirildi.

ROKETSAN ile Lockheed Martin Martin Missiles and Fire Control arasında, F-35 savaş uçağında yerli imkânlarla üretilen yeni nesil hassas güdümlü füze SOM-J'nin kullanılması için işbirliği anlaşması imzalandı.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Lockheed Martin ile kuracağımız uzun dönem stratejik ortaklık sayesinde SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, diğer dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir seçenek olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen SOM-J füzesinin çeşitli konfigürüsyonlar yapılarak diğer F-35 kullanıcıları tarafından da tercih edilebileceğini ifade eden Demir, "Lockheed Martin ile kuracağımız uzun dönem stratejik ortaklık sayesinde SOM-J füzesinin başta ABD olmak üzere, diğer dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri için rekabetçi bir seçenek olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

Füzenin geliştirme aşamasının TÜBİTAK tarafından, endüstrileştirme aşamasının ise ROKETSAN tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Demir, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da "Türkiye'nin son yıllarda füze sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 füze sistemine katılması çok önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öteki müşterilerimizi asla bu füze sistemiyle hayal kırıklığına uğratmayız" diye konuştu.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu da böyle bir çalışmaya katkı sağladıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, “TÜBİTAK kanalıyla, savunma sanayisine verdiğimiz destek tutarı, 300 milyon lirayı geçti” dedi. Çavuşoğlu, Ar-Ge ve inovasyona ciddi destekler verildiğini, son yıllarda bu alanda bütçenin giderek arttırıldığını ve bu konuda Türkiye'de artık toplumsal bir bilinç oluştuğuna işaret etti. Konuşmaların ardından anı belgesi ve işbirliği anlaşması imzalandı.

SOM sistemi

Türkiye'de özgün olarak geliştirilen SOM sistemi, otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi olarak tanımlanıyor. SOM-J varyantı ise Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere, F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek şekilde özel olarak geliştiriliyor.

İşbirliği anlaşması kapsamında, SOM-J'nin ABD ve F-35 kullanıcısı diğer ülkelerin hizmetine sunulması için şirketler arasında ortak çalışma yapılması ve füzenin diğer hava platformlarına uygulanmak üzere tüm dünyada birlikte pazarlanması öngörülüyor.