Yeni Nesil Genom Dizileme Sempozyumu Düzenlendi

+
-
0
27 Nov 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/igbam940.jpg
İGBAM projesi ile hayata geçen yeni nesil DNA dizileme altyapısı ve analiz bilgi birikimi birçok alanda ulusal öneme sahip stratejik milli araştırma projelerinin hayata geçirilmesini mümkün kılıyor.

TÜBİTAK Yeni Nesil Genom Dizileme Sempozyumu, 3 Kasım 2014 tarihinde İstanbul Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirildi. Sempozyuma, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TÜBİTAK BİLGEM Merkez Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, UEKAE Müdürü Doç. Dr. Fatih Üstüner ve uzmanlar katıldılar.

Sempozyum kapsamında; İleri Genom ve Biyoenformatik Araştırma Merkezi (İGBAM) projesinin gelişim süreci, İGBAM altyapısı kullanılarak yapılan araştırmalar hakkında üniversitelerden uzman katılımcıların sunumları, proje kapsamında gerçekleştirilen araştırma ve başarılar, genom dizilemenin geleceği ve İGBAM'ın bu süreçteki yeri konuları ele alındı.

TÜBİTAK Yeni Nesil Genom Dizileme Sempozyumu, konu ile ilgili üniversitelerden, Sağlık Bakanlığı ve Kamu Kurumlarından, genetik danışmanlığı veren özel kuruluşların da katılımıyla ülkemizde genom dizileme üzerinde fikir alışverişlerinin yapıldığı, etkili ve verimli bir çalışma oldu.

Akraba Evlilikleri Hastalıklarının Çözümlenmesi

İGBAM laboratuvarlarının hayata geçmesinin ardından 2 yıllık süre içerisinde, 20 den fazla üniversite ve merkezle ortaklaşa çalışmalar yürütülmüştür. Yapılan çalışmalardan örnek vermek gerekirse; toplumumuzda görülen 30 ırsi hastalığın geni tanımlanmıştır. Yapılan çalışmaların sonuçları alanında önde gelen dergilerde yayınlanmak ve bilimsel toplantılarda sunulmak suretiyle bilimsel literatüre önemli katkıda bulunulmuştur.

İGBAM'ın temel hedeflerinde genom verilerinin analizi için mevcut teknolojileri kullanmak kadar yeni teknolojilerin üretilmesi de yer almaktadır. Geliştirilen HomSI adlı yazılım biyoenformatik alanında perestijli bir dergide yayınlanarak, bütün dünyada genetikçilerin kullandığı bir kaynak durumuna gelmiştir.

İGBAM projesi ile hayata geçen yeni nesil DNA dizileme altyapısı ve analiz bilgi birikimi birçok alanda ulusal öneme sahip stratejik milli araştırma projelerinin hayata geçirilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca merkezin varlığı ülkemizin AB Çerçeve programlarına katılımını ve büyük bütçeli uluslararası araştırma projelerinde yer almasını da kolaylaştırıyor.

İleri Genom ve Biyoenformatik Araştırma Merkezi (İGBAM)

İleri Genom ve Biyoenformatik Araştırma Merkezi (İGBAM), farklı yeteneklerdeki kurumların ve araştırmacıların işbirliğiyle kuruldu. İGBAM, bir canlının tüm genom diziliminin üretilmesi, saklanması ve analizini sağlamayı amaçlıyor. Merkez, Türkiye’de bilişim konusunda faaliyet gösteren ana kurumlardan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK-UEKAE) yürütücülüğünde, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün (MAM-GMBE) ortaklığıyla TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde faaliyet gösteriyor.