e-devlet Uygulaması Genişliyor

+
-
0
24 Dec 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/e-devlet-uygulamasi-ana.jpg
2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi Tanıtım Programı'nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dünyadaki değişim ve dönüşüm sürecinin öncülüğünü bilgi ve iletişim sektörünün yaptığını söyledi.

2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi Tanıtım Programı'nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dünyadaki değişim ve dönüşüm sürecinin öncülüğünü bilgi ve iletişim sektörünün yaptığını söyledi.

Türkiye'de, 2003 itibarıyla bilgi ve iletişim alanında zaman ve verimlilik açısından önem taşıyan değişim çalışmalarının başladığını anlatan Elvan, "Bugün biz, Avrupa Birliği'nin e-devlet endeksinde 33 ülke arasında 6. sırada olsak da bu bizim için kesinlikle yeterli değil, daha üst sıralarda olmak zorundayız. Son 12 yılda yıllık ortalama yüzde 10'un üzerinde büyüyen bilgi ve iletişim sektörü var. Bu yıl yüzde 12'lik bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

Son 1 yılda e-devlet abone sayısında yüzde 25'lik artışın olduğunu ifade eden Elvan, bugün birçok belgenin e-devlet üzerinden alındığını bildirdi. Vatandaşların kurum kurum dolaşmak yerine iş ya da sorunlarını e-devlet üzerinden çözmeleri gerektiğini dile getiren Elvan, "Şu anki sistemde, adli sicil belgesi, nüfus kaydıyla ilgili belgelerinizi alabiliyorsunuz ama o belgeleri bakanlık bakanlık dolaştırıyorsunuz. Böyle bir sistem olmaz. Bundan sonraki süreçte işte bu eylem planıyla biz, herhangi bir vatandaşımızın neye ihtiyacı varsa ilgili kurum tarafından e-devlet üzerinden alınıp işleminin yapılmasını istiyoruz. Bu noktaya geleceğiz. Bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. 2015-2019 Eylem Planı çerçevesinde Bakanlık yetkililerine, siyasilere ve bürokratlara büyük sorumluluklar düşüyor. Hep birlikte vatandaşın işlerini daha da kolaylaştırmak ve süratlendirmek için bu çalışmaları bir an evvel gerçekleştirip hizmete sunacağız" dedi.

KamuNet sistemiyle ilgili çalışmalara başladıklarını belirten Elvan, tek bir bağlantıyla kamu kurum ve kuruluşlarını birbirine güvenli şekilde entegre etmek istediklerini kaydetti.

"Hedefimiz tüm ülkeyi dönüştürmek"

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da e-devlet uygulamalarında Güney Kore'nin ilk sırada yer aldığını belirterek, e-devlet ile sadece devletin iş yapma biçimini değil tüm ülkeyi dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Söz konusu uygulamanın en büyük yararlarından birinin "sistem getirmek" olduğunu vurgulayan Altunbaşak, "e-devletin sonunda kamu yönetimi açısından ciddi anlamda sıçrama gerçekleştireceğiz. Bu işin yüzde 20'si teknik, yüzde 80'i ise bürokratik süreçlerdir. Kurum içi dönüşümde, kurumdaki tüm süreçlerin sanal ortama taşınması gerekiyor. Eğer elinizi kaleme dokunuyorsanız, imza atıyorsanız e-devlet tam anlamıyla gerçekleşmemiş demektir" şeklinde konuştu.

Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç, 2015-2019 Ulusal e-Devlet stratejisi ve Eylem Planı'nın tüm paydaşların ihtiyacına cevap verecek bütüncül yapı ve kurumların desteğiyle yürütüleceğini belirterek, "Kamunun tecrübesi, sivil toplum kuruluşlarının bütüncül bakış açısı, üniversitelerin bilimsel yaklaşımı ve özel sektörün dinamizmi ile dönüşüme birlikte yön verelim" dedi.