26 Feb 2015
6 bin metrekare iç kullanım alanına sahip Çevresel Testler Merkezi’nde, alçak basınç, alçak ve yüksek sıcaklık, şok sıcaklık, yağmur, don, buzlanma, nem, toz, sis ve tozlu atmosfer gibi çevresel ve titreşimli testler yapılacak. Proje, 2016 yılında tamamlanacak.
TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi Binası temel atma töreni, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. M. Alper Kutay ve birim yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Temel atma töreninde sonra yapımı tamamlanan Tahribatsız Test Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Temel atma töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 12 yılda yüzde 0,53'ten yüzde 0,95'e yükseldiğini, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ancak artışın yeterli olmadığını söyledi. Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde söz konusu oranı yüzde 3'lere taşımak istediklerini belirten Yılmaz, "2002 yılında tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısı 29 bin iken, 2013'te bu sayı 112 bini aştı. Diğer sevindirici husus, Türkiye küresel krize rağmen Ar-Ge harcamalarını artıran ülkelerden biri oldu. Bu uzun vadeli gelişim perspektifimiz açısından çok değerli bir politika" diye konuştu.
Merkezi Yönetim Bütçesinden Ar-Ge'ye ayrılan payın artırıldığının, bu yatırımların uzun vadede sonuç verdiğinin altını çizen Yılmaz, "Küresel kriz ortamında Türkiye'nin Ar-Ge'ye yatırım yapması, geleceğimiz adına hepimize umut veren bir politikadır" dedi.
"Üniversite altyapılarına 3 milyar lira kaynak"
Son 12 yılda üniversitelerin altyapı yatırımlarına yaklaşık 3 milyar lira kaynak ayırdıklarına değinen Yılmaz, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine İlişkin Kanun çerçevesinde üniversite altyapılarını çok daha etkin hale getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Yılmaz, bu noktada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK ile altyapıları akredite etmek, objektif kriterlerle performansları izlemek, yeni destek mekanizmalarıyla daha iyi işler hale getirmek için hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.
Kanunun ikincil düzenlemeleri çıktıktan sonra hızlı bir şekilde desteklerin devreye gireceğine dikkati çeken Yılmaz, özel sektör Ar-Ge harcamalarının artmasının önemine işaret etti. Yılmaz, özel sektörün daha fazla Ar-Ge yapması ile kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi kapsamında sevindirici gelişmeler yaşandığını kaydetti.
Cevdet Yılmaz, savunma sanayinin ülkelerin kendilerine yeter hale gelmesi ve politikalarda daha farklı bir duruş sergilemesi açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. Savunma sanayinde sağlanan ilerlemenin genel kalkınma süreçlerine yansımalarının da çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bilgi tabanlı bir ekonomi inşa etmek için savunma sanayisinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Cevdet Yılmaz, temeli atılan ve açılışı yapılan merkezlerin Türkiye'nin hedeflerine katkıda bulunacağını dile getirdi.
Işık, “TSK’nın İhtiyaç Duyduğu Hür Türlü Malzemeyi Üretmemiz Gerekiyor”
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’dan sonra kürsüye gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin, bölgesinin tartışılmaz en güçlü silahlı kuvvetlerine, dünyada da en güçlü bir kaç ordudan birine sahip olduğunu belirterek, "Bu bizim en önemli övünç kaynaklarımızdan biri ama Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaç duyduğu her türlü malzemenin, ekipmanın yerli olarak karşılanması da kaçınılmaz bir ihtiyaç" dedi.
Türkiye'nin etrafındaki bölgenin, 1. Dünya Savaşı'nın ardından en karışık dönemini yaşadığına işaret eden Işık, söz konusu bölgedeki ülkelerin hemen hemen hepsinin ciddi bir çatışmanın, sıkıntının içinde olduğunu ifade etti. Buna karşın, Türkiye'nin bölgesinde "güvenli liman" olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
"Bu konumumuzun güçlendirilerek devam etmesinin en önemli ön şartı ve şu anda bunun en önemli teminatı Türk Silahlı Kuvvetlerimiz. Türkiye, bu denli güçlü bir silahlı kuvvetlere sahip olmasaydı, Allah muhafaza, ülkemize yönelik pek çok tehdidin bugün artarak devam ediyor olması kaçınılmazdı. Şu anda Türkiye, bölgesinin tartışılmaz en güçlü silahlı kuvvetlerine, dünyada da en güçlü bir kaç ordudan birine sahip. Bu bizim en önemli övünç kaynaklarımızdan biri ama TSK'nın ihtiyaç duyduğu her türlü malzemenin, ekipmanın yerli olarak karşılanması da kaçınılmaz bir ihtiyaç. Savunma sanayinde dışa bağımlı kalırsanız, geleceğe güvenle bakmanız, hele hele bu bölgede mümkün değil. Bu açıdan, mutlaka ama mutlaka kendi silahınızın tüm güvenlik kodlarına sahip olmak durumundasınız. Kendi silahınızı, kendi ihtiyacınızı, mühimmatınızı kendinizin geliştirip üretmesi ve ona yüzde 100 sahip olması, kesinlikle hayati öneme sahip."
"Savunma sanayindeki yerlilik oranı yüzde 55'i geçti"
İktidara geldikleri günlerde Türkiye'nin savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 24 olduğunu, 2007 yılında ise yüzde 45'e çıktığını hatırlatan Işık, söz konusu oranın günümüzde yüzde 55'i geçtiğini söyledi.
Türkiye'nin savunma sanayi alanında önemli gelişme sağladığını ancak bunu yeterli görmediklerini dile getiren Işık, hükümetin en önemli öncelikli alanlarından birinin, savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu ifade etti. Bakan Fikri Işık, söz konusu alanda çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, buraya yapılan yatırımın, diğer sektörleri de geliştirdiğini ve istihdamı artırdığını bildirdi.
Bugün temeli atılan ve açılışı yapılan test merkezlerine de değinen Işık, Türkiye'nin geliştirdiği bir ürünün testlerini de kendisinin yapmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bunun, önemli bir aşamayı gösterdiğine dikkati çeken Işık, "Türkiye'nin yılda yaklaşık 1,5 milyar doları testlerden dolayı yurt dışına gidiyor. Bu ve bunun gibi tesisler sayesinde artık bu rakamlar yurt dışına gitmeyecek, kendi çalışanımızla bu testleri yapmış olacağız" diye konuştu.
Çevresel Testler Merkezi 2016’da Tamamlanacak
TÜBİTAK SAGE Müdürü Erdal Çakmak da 6 bin metrekare iç kullanım alanına sahip Çevresel Testler Merkezinde, düşük basınç, düşük ve yüksek sıcaklık, şok sıcaklık, yağmur, don, buzlanma, nem, toz, sis ve tozlu atmosfer gibi çevresel ve titreşimli testler yapılacağını söyledi. Çakmak, projenin 2016 yılında tamamlanacağını belirtti.
Tahribatsız Test Merkezine ilişkin bilgi veren Çakmak, merkezde ileri teknolojiye uygun x ışını görüntüleme sistemleri ile tamamlanmış ve yarı mamul ürünler üzerinde tahribatsız muayene ve hassas ölçüm işlemleri yapılabileceğini ifade etti.