28 Apr 2015
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Malzeme Enstitüsü araştırmacı ve teknisyenleri, patlayıcılara ve bombalara karşı koruma sağlayan zırh sistemleri geliştirdi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Malzeme Enstitüsü araştırmacı ve teknisyenleri, patlayıcılara ve bombalara karşı koruma sağlayan zırh sistemleri geliştirdi.
Milli Savunma Bakanlığı ARGE ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülen, TÜBİTAK kaynaklı “Patlama Etkisine Karşı Korumalı Zırh Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, TNT ve benzeri patlayıcıların patlama esnasında oluşturduğu şok basınç dalgasına karşı koruma sağlayan prototip zırh sistemleri geliştirildi.
2008 yılında TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü tarafından başlatılan zırh sistemlerinin tasarımı, patlama ve hasar etkisinin modelleme simülasyonları ve prototip üretim çalışmaları tamamlandı. Geliştirilen zırh sistemleri patlatma testlerine tabi tutuldu ve tüm prototipler bu testlerden başarıyla geçti.
Geliştirilen katmanlı kompozit zırh prototipleri, askeri araçların gövdesine ve binaların/prefabrik yapıların dış veya iç cephesine entegre olabilecek formlara dönüştürülebilir ve daha da hafifleştirilebilir modüler bir yapıya sahip. Bu katmanlı kompozit zırh prototiplerinin, aynı koruma seviyesine sahip olabilecek kalınlıktaki zırh çeliği ile ağırlık bakımından karşılaştırıldığında, daha hafif olacağı ve bunun da konulacağı askeri aracın hareket kabiliyetini rahatlatacağı belirtiliyor. Birim yüzey alana oranla ağırlığı ifade eden alan yoğunluğu ifadesi, patlayıcının miktarına ve zırhta kullanılan malzemelerin ve bağlantı elemanlarının yoğunluklarına bağlı olarak değişim gösteriyor.
Bu zırh sistemlerinin, tasarım ve malzemede yapılacak değişikliklerle askeri araçlara uygulanabileceği ve böylece askeri araçların içindeki veya korunması gereken tesislerdeki personelin patlayıcılara ve bomba saldırılarına karşı hayatta kalma oranının artacağı, yaralanma düzeylerinin daha düşük seviyede olacağı belirtiliyor.