01 May 2015
TÜBİTAK, Çanakkale Zaferinin 100. yılını 500 başarılı lise öğrencisiyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanında düzenlenen törenle andı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı bünyesinde yayımlanan Bilim Genç dergisinin projesi kapsamında, bir grup lise öğrencisi, Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadasında düzenlenen anma etkinliklerine katıldı.
Şehitler Abidesi'nin bulunduğu alanda gerçekleştirilen törende, yaklaşık bir yıldır test yayınında olan TÜBİTAK Bilim Genç'in resmi açılışı da gerçekleştirildi.
Çanakkale'de kazanılan zaferin bir kez daha hatırlanması ve öğrencilerde tarih bilincinin oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen programda, lise öğrencileri gün boyu rehberler eşliğinde Gelibolu Yarımadasını ziyaret etti, Kabatepe'deki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinde savaşın çeşitli evrelerini interaktif bir şekilde deneyimleme fırsatı buldu.
Şehitler Abidesi'ndeki tören, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Şehitler için Mahir İz Anadolu İmam Hatip Lisesinden Selim Diler tarafından Kur'an-ı Kerim okundu, birlikte dua edildi.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, burada yaptığı konuşmada, öğrencilere, bilim ve teknoloji ile donanarak ecdadın hatırasına yakışan hedefler kurmalarını rica ettiğini belirtti.
Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ise bölgenin sahip olunan önemin daha fazla farkına varılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Tarihi yarımadanın tüm dünyaca tanınan bir bölge olduğunu ifade eden Gürkan, "Bizlerin sizler gibi neferlere ihtiyacımız var. Sizler, neferler olarak, milli ve manevi değerlerimize sahip kişiler olarak, bizim çözüm ortaklarımız, yardımcılarımız olacaksınız inşallah. Bu alanda bulunmanız, bunun nedeninin farkında olmanız bizler için çok önemli. Bu farkındalık, sizlerin ileriye bizlerin emanet edeceği değerlere kavuşmanız için çok önemli'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Çanakkale Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüzoğlu'na TÜBİTAK yayınlarından hediye etti.
Tören sonunda TÜBİTAK Bilim Genç Yayın Kurulu Üyesi Serdar Kılıç tarafından hazırlanan "O Gün" adlı deneysel tarih tarzındaki belgesel film gösterildi.
Gösterimin ardından 500 lise öğrencisi, Çanakkale Mehter Takımı eşliğinde Çanakkale Türküsü'nü seslendirdi.