Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:"3 milyon metrekarelik alana yayılan bu vadi, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürüne dönüşeceği Türkiye'nin bilişim üssü olacak"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin, çevresinde oluşturacağı ekosistemle 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği tesis ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline geleceğini söyledi.
Işık, Gebze'nin Muallim köyünde kurulması planlanan Bilişim Vadisi'nin temel atma töreninde, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin, toplumsal hayatı her yönüyle şekillendirdiğini belirtti. Sürekli büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığına dikkati çeken Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör ise yazılım sektörüdür. Bilişim ve yazılım teknolojileri, ülke kalkınmasının en önemli dinamiği olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde ekonomik büyüme ve sosyal refahın artması için güçlü olduğumuz geleneksel sektörlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçmemiz ve aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üretim ve ihracatımız içindeki payını arttırmamız gerekiyor."
“Türkiye, yeni atılımın eşiğinde"
Bilişim Vadisi'nin, yine bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacak vizyon projelerden birisi olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:
"3 milyon metrekarelik alana yayılan bu vadi, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürüne dönüşeceği Türkiye'nin bilişim üssü olacak. Akademinin, sanayinin, girişimcilerin, fikir üretiminin, akıl ve alın terinin buluşacağı 1,25 milyon metrekarelik Ar-Ge ofis alanına sahip bu vadide, sadece bilişim firmaları değil, bilişim teknolojilerine dayalı üretim yapmak isteyen tüm Ar-Ge firmaları da yerlerini alacak. Bilişim Vadisi'nde, kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri ile güçlü bir sinerji oluşacaktır. Bilişim Vadisi, çevresinde oluşturacağı ekosistemle birlikte 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği büyük rekreasyon ve spor alanları, eğitim tesisleri ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline gelecektir."
Çevresinde en büyük 500 sanayi şirketinden 87'sinin bulunduğu, 37 organize sanayi bölgesi, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumların yer aldığı bölgeyi, bilişim teknolojileri alanında cazibe merkezi haline getireceklerini bildiren Işık, "3,5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar hacmi ve 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilen bölge, havaalanları, hızlı tren, otoyol bağlantıları ve Körfez geçişi ile lojistik açıdan da önemli bir lokasyon haline gelecek" diye konuştu.
Bakan Işık, ulusal ve uluslararası üniversitelerle işbirliği yaparak bir eğitim üssü olacak vadinin, Türkiye'nin ilk tematik inovasyon merkezine ev sahipliği yapacağına dikkat çekti. Bakan Işık, Bilişim Vadisi ile geleceğin dünyasına yön verecek teknolojilerin üretileceği bir ekosistemi kurduklarını, Türkiye'nin teknoloji odaklı büyümesini hızlandıracak adımların en büyüğünü bu projeyle hayata geçirdiklerini vurguladı.
Dünyanın her yerinden teknolojiye yön veren bilim insanlarını ve yenilikçi fikirleri Bilişim Vadisi'nde bir araya getireceklerini bildiren Bakan Işık, böylelikle Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında dünya markası oluşturmasını sağlayacaklarını aktardı.
Bakan Işık, bilişim sektörüne yatırım yapan ülkelerin ekonomik olarak ne kadar hızlı geliştiğinin görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu ülkeler uygun yatırım iklimini oluşturarak, dünyada bilişim alanında bir çekim merkezi haline gelmiştir. Dünyada marka değeri en yüksek 3 şirket (Apple, Microsoft, Google) bilişim teknolojileri alanında faaliyet göstermektedir. Bu noktada Türkiye, çalışmalarını hızlandırarak dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmelidir.
"Biz Bilişim Vadisi ile ülkemizde gerekli sinerjiyi oluşturduk"
Bakan Işık, bakanlık bünyesinde ayrı ayrı çalışma grupları kurduklarını hatırlatarak, büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, kablosuz iletişim teknolojileri (4G-5G), 3 boyutlu yazıcılar gibi teknolojiler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını, teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak için kararlılıkla yola devam ettiklerini belirtti.
Bilişim ve teknoloji alanında yatırım yapan ve özellikle Ar-Ge'ye önemli kaynaklar ayıran çok uluslu şirketlerin bu Bilişim Vadisi'nde yer almalarını istediklerini kaydeden Işık, "Buradan yerli ve yabancı tüm firmalara ve araştırmacılara bir çağrıda bulunuyorum, biz Bilişim Vadisi ile ülkemizde gerekli sinerjiyi oluşturduk. Gelin her türlü teşviklerin ve desteklerin yer alacağı bu bölgede yerinizi alın. İnanıyorum ki bu vadi içinde yer alacak firmalar muhakkak surette kazançlı çıkacaklardır" diye konuştu.
Açılışta Kocaeli Valisi ve Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cevahir Uzkurt birer konuşma yaptılar.
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin’de temel atma töreninde yer aldı.