Çanakkale Zaferi 100. Yıl Anma Programı

+
-
0
01 Jun 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/bito-ana.jpg
TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde gençlerle buluştu.

TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde gençlerle buluştu.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı (BİTO) Bilim Genç dergisi, tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Ankara’daki çeşitli liselerden 1600 öğrenci ve eğitimcinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin katılımı ile Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde “Çanakkale Zaferi 100. Yıl Anma Programı” düzenledi.

Programa Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Saraç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı danışmanları ve Ankara İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Hilmi Karabacak’ın yanı sıra TÜBİTAK yöneticileri de katıldı.

Program saygı duruşunun ve İstiklal Marşı’nın ardından TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Arcaklıoğlu konuşmasında, “II. Viyana Kuşatması’ndan itibaren şehitlerin kanlarıyla sulanmış topraklardan geri çekilmek zorunda kalan ecdadımızın bu makûs talihinin değiştiği yer olan Gelibolu, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya ilk ayak bastığı topraktır. Büyük bir tevafuktur ki aynı mekân olan Gelibolu’da ecdadımız Anadolu’yu düşman çizmeleri altında çiğnetmemek için göğsünü siper etmiş, 7’den 70’e tüm vatan seferber olmuştur. Analar evlatlarına şehit olmadan dönme derken evlatları da arkalarına bakmadan cepheye koşmuşlardır. Çanakkale Savaşları’nın en büyük özelliklerinden biri de yurdun dört bir yanından lise, medrese ve üniversite öğrencilerinin bu savaşa katılması sebebiyle bir gençlik muharebesi olmasıdır. Hatta Avrupa’da eğitim gören gençler de eğitimlerini yarıda kesip vatana dönüp bu kutlu müdafaaya katılmışlardır. Savaştan birkaç ay öncesine kadar elleri kalem tutan bu gençler, düşman karşısında göğüslerini siper edip vatanı müdafaa etmişlerdir. Bizler böyle bir ecdadın torunlarıyız. Ecdadımızın canı ve kanı ile savunup bizlere miras bıraktığı bu güzel vatanı yarınlara en güzel şekilde eriştirmek için birey ve millet olarak azami düzeyde gayret göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Programa konuşmacı olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, “ Çanakkale Savaşları’nın 100. yılını idrak ettiğimiz bu günler tarihimiz açısından son derece önemlidir. Bu önemi gösteren bu seneye mahsus çalışmalardan bir tanesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı”nı kurarak Çanakkale Savaşları’nın geçtiği tarihi alanı özel bir bölge ilan etmesidir. Bu sene Çanakkale Savaşları’nın geçtiği alanı bir açık hava müzesi şeklinde tasarladık ve orada yeni müzeler açtık. Bu müzelerde savaştan kalan bazı hatıra ve eşyalar sergilenmektedir” sözleriyle bakanlığın çalışmalarından bahsetti. Dursun, konuşmasına “Çanakkale Savaşları’na birçok sultani (ortaokul) ve idadi (lise) öğrencileri ile birlikte katılmış ve vatan müdafaası vazifesini yerine getirmişlerdir. Benim sizden istediğim Gelibolu Yarımadası’na giderek o tarihi yerleri yerinde görmeniz, hissetmeye ve anlamaya çalışmanızdır. Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan binlerce gencin memleketlerinden Çanakkale’ye gelip kendi atalarının yaşamış oldukları o dönemleri anlamaya çalışmaları da bizim açımızdan son derece önemlidir. Öyle ki onlar kendi vatanlarını müdafaa için değil, başka toprakların işgali için oraya gelmişlerdi. Biz vatan savunması için orada bir müdafaa hattı kurmuştuk” şeklinde devam etti. Konuşmasının sonunda ise, TÜBİTAK gibi bilimsel yönüyle ön planda olan bir kurumun katılımcıları ve öğrencileri bu konu etrafında bir araya getirdiği için memnuniyetini ifade etti. Eğitimin Çanakkale gibi tarihi alanları ve olayları içeren canlılığı ve görselliği olan bir olay haline dönüşmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Serdar Tuncer’in duygu yüklü şiir dinletileri ve Çanakkale destanının yaşanmış hikâyelerinin anlatıldığı “Bir Hilal Uğruna” isimli sunumu ile devam eden programda Serdar Kılıç’ın “O Gün “ isimli belgeseli gösterildi. Mehter Marşı ile büyük bir coşkunun yaşandığı program, ATİ Türk Müziği Topluluğu’nun Çanakkale Savaşları konulu dinletileri ile sona erdi.

http://bilimgenc.tubitak.gov.tr