Bireysel Genç Girişim Programı İçin İmzalar Atıldı

+
-
0
28 Jul 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/bigg-ana.jpg
Bireysel Genç Girişim Programı 1. Aşama Uygulayıcıları imza töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Yenilenen Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programının ve seçilen Uygulayıcı Kuruluşların girişimci adaylarına tanıtımı etkinliklerini de içeren “Uygulayıcı Kuruluş İmza Töreni”, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımlarıyla TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirildi.  

İmza töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık öncelikle gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştirmesinin ne kadar önemli olduğunu bugünlerde bir kez daha gördüklerini vurgulayan Işık, ülkenin dünya tarihinin var olduğu günden bu yana yaşanan sorunların merkezi olan bir coğrafyada yer aldığını ifade etti.

Bir o kadar önemli olanın da silahlı kuvvetlerin görevlerini etkin şekilde yürütebileceği teknolojiyi mümkün olduğunca yerli imkânlarla sunmak olduğuna dikkati çeken Işık, son 12 yıldır bu alanda atılan tüm adımların öneminin bugün daha iyi fark edildiğini söyledi.

Türkiye'nin, savunma sanayinin millileşmesinde günümüzde çok önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Işık, bu başarıda tüm kurumların önemli payı olduğunu ancak en başat kurumlardan birinin TÜBİTAK olduğunu kaydetti. Bu alandaki çalışmaların devam edeceğini anlatan Işık, "TÜBİTAK, Türkiye'nin, bu bölgede hiç kimsenin bırakın kafa tutmayı, yan bakmaya dahi cesaret edemeyeceği bir ülke konumuna gelmesi için üzerine düşeni bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da daha güçlü bir şekilde yapmaya devam edecek" diye konuştu.

Bakan Fikri Işık, ülkede bilimin, teknolojinin ve girişimciliğin gelişmesi için her türlü katkıyı sağladıklarını belirterek, Teknogirişim Sermayesi Desteği programına büyük önem verdiklerini bildirdi. Söz konusu program kapsamında yüzlerce yeni şirketin kurulduğunu ve bu şirketlerin ülke için katma değer ürettiğini dile getiren Işık, programla bu yıl daha fazla kişiye destek vermek istediklerini söyledi.

Bugünkü imza töreninin de bu sorunun çözümü noktasında iyi bir adım olduğunu anlatan Işık, Bireysel Genç Girişim Programının ilk aşamasını artık TÜBİTAK'ın değil, TÜBİTAK'ın destekleyeceği 17 kuruluşun yürüteceğini kaydetti. Işık, sözleşme imzalanacak 17 uygulayıcı kuruluşa da gösterdikleri işbirliğinden dolayı teşekkür etti.

 “Ekosistemin geliştirilmesi için kararlar aldık”

Toplantıda program hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Son yıllarda yaşanan Ar-Ge ve yenilik atılımının odağında özel sektör yer almaktadır. 4 sene önce, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun, 23. toplantısında özel sektör ve girişimci odaklı bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi geliştirilmesi için önemli kararlar alınmıştı” dedi. Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

“TÜBİTAK son 3 yılda özel sektöre yönelik desteklerini hem çok çeşitlendirdi hem de finansman boyutunu iyileştirdi. Girişimcilik özel olarak ele alındığında, artık girişimcileri fikirlerinden başlayıp firma kurmalarına kadar hem finansal olarak hem de danışmanlık, mentörlük sağlayarak her aşamada destekliyoruz. Örneğin, bugün tanıtımını yapacağımız BİGG Programı aracılığı ile girişimcileri fikir aşamasından firma kurulumuna kadar destekliyoruz. BiGG Programıyla kurulan başlangıç firmaları yine TÜBİTAK’ın veya diğer kurumların özel sektöre yönelik programlarına başvurarak girişimlerini büyütme imkânına sahip olmaktalar.”

“Uluslararası Rekabet Gücünü Artırıyoruz”

BiGG Uygulaması hakkında bilgi aktaran TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Yeni uygulamamızın ismi BİGG, yani Bireysel Genç Girişim Programı BiGG ile girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini teknoloji odaklı başlangıç firmaları kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmeleri için iş fikrinden pazara kadar olan faaliyetlerini destekliyoruz. Böylelikle onların ölüm vadisini aşarak iş dünyasına girmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu sayede de uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen ve teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını desteklemiş oluyoruz” ifadelerini kulandı.

Program sayesinde birçok girişimcinin başarıyı yakaladığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çelik, “Bu geliştirdiğimiz programın ilk versiyonunda 3 yıllık süre zarfında kurulan şirketler kurulduktan kısa süre içinde, TÜBİTAK’tan aldıkları desteklerle önemli başarı hikâyeleri oluşturmuşlardır. Başarılı şirketler arasında, 1 yıllık destek süresi içerisinde on devlet kurumuna geliştirdiği ürünü satan, proje süresi içinde 250.000 TL’lik şirket hissesi satan, $460.000 tutarında satış gerçekleştiren, henüz ön prototip aşamasındayken hastane ve laboratuvarlardan iş planı çıktısının siparişini alan şirketler bulunmaktadır. Bu yeni BİGG uygulamamız ile bu başarı örneklerinin artmasını hedefliyoruz. TÜBİTAK ile el ele veren Uygulayıcı Kuruluşlara teşekkür ediyorum ve kendilerine bahsettiğim gibi büyük görevler düştüğünün tekrar altını çizmek istiyorum. Bu şekilde, geliştirdiğimiz yeni uygulama ile genç girişimcilerimizin başarılarının daha da artacağına inanıyorum” diyerek sunumunu tamamladı.

Açılış konuşmaların ardından uygulayıcı kuruluşlarla imza töreni gerçekleştirildi. Uygulayıcı kuruluşlar arasında, Anadolu Üniversitesi TTO, Bilkent Cyberpark, Ankara Teknokent, Dokuz Eylül-Depark, Erciyes Teknopark, Fırat TTO, Hacettepe TTM, BİGG SEA- İde-EGE ADANA, ÜSAM INOVENT, İTÜ ÇEKİRDEK, Teknopark İzmir, Karadeniz Teknik TTO, Konya Teknokent, ODTÜ Teknokent, Özyeğin TTO, TOBB ETÜ TTO, Türk Ekonomi Bankası ve Uludağ Üniversitesi TTO bulunuyor.