“YALNIZCA MESLEK EDİNMEK YETERLİ OLMAZ”

+
-
0
30 Jul 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/soylesi-ana.jpg
Prof. Dr. Sadettin Ökten, TÜBİTAK Duayenlerle Söyleşiler Programında Sorularımızı Yanıtladı…

Medeniyet ve Kültür alanındaki çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Sadettin Ökten, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen “Duayenlerle Söyleşiler” programında Dr. İhsan Erdem Kayral’ın sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Sadettin Ökten söyleşide, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlayıp günümüze kadar uzanan akademik hayatını anlattı. Ailesinin akademik hayata girmesinde kendisini desteklediğini belirtti. Doktora çalışmalarını gerçekleştirirken tez konusu belirlemesinde ABD deneyiminin önemini vurgulayan Ökten, bununla birlikte doktora derecesini Türkiye’ye dönerek Teknik Üniversite’den aldığını sözlerine ekledi.

Açıklamalarında dil bilmenin önemini vurgulayan Ökten özellikle Osmanlı entelektüellerinin en az 3 dili çok iyi şekilde kullandıklarını ifade etti. İmam Hatiplerin kurucusu merhum babası Celal Ökten Hoca’nın bu üç dili çok iyi bir düzeyde bildiğini, kendisine en önemli katkılarından birisinin de dil bilmenin önemini kendisine aktarmasının olduğuna açıklamalarında değindi.

Prof. Ökten, mühendislik ve mimarlık alanında çalışanların ortaya koydukları eserlerin ne amaçla kullanılacağını bilemediğini belirtti. Bazı eserlere bir anlam yüklendiğinde toplumda kabul gördüğünü, Paris’teki Eiffel Kulesi’nin de Fransa Ulusal Radyosu’nun kuleden yayın yapmasının ardından Fransız toplumunca benimsenmesinden yola çıkarak aktardı.

Başta mühendislik olmak üzere bilimin sadece mekanik bir süreç olarak görülmemesi gerektiği, bilim felsefesinin özellikle doktora seviyesinde üzerinde durulması gereken önemli noktalardan birisi olduğunu açıklamalarında vurguladı. Doktoranın bu bağlamda rutin bir iş olmadığı, zihinsel bir aktivite olarak düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ökten, gençlere yönelik olarak açıklamalarında bir aydın olmak için yalnızca meslek edinmenin yeterli olmadığını belirtmiş, bir kimlik oluşturmanın önemli olduğunu, bunun da ancak okuyarak, gezerek ve konuşarak kısacası toplumun tüm kesimleriyle temas ederek gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Ökten, önü açık bir ülke gördüğünü, entelektüel birikimin giderek zemin ve temel kazandığını belirterek sözlerini noktaladı.

Prof. Dr. Sadettin Ökten ile yaptığımız röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.