Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde incelemelerde bulundu. TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu’nun Enstitü çalışmaları hakkında brifing sunduğu etkinlikte, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Çelik, Dr. Orkun Hasekioğlu, Genel Sekreter Arif Koyuncu da hazır bulundu.
İncelemeler sırasında gazeteciler tarafından yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın geliştirilmesine yönelik çalışmaların durdurulduğu iddialarının sorulması üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta yürüyen hiçbir projenin durmadığını, böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceklerini söyledi. TÜRKSAT 6A projesinin devam ettiğini ve çalışmaların, belirlenen takvime uygun ilerlediğini anlatan Işık, "İnşallah 2019 yılı içinde proje tamamlanacak. Şu anda herhangi bir durma veya aksama söz konusu değil" dedi.
Işık, bunun yanı sıra diğer uydu çalışmalarının da devam ettiği bilgisini verdi. Bu arada, TÜBİTAK uzmanlarının yoğun olarak uydulardaki merceklerin de yerli imkânlarla üretilmesi için çalıştıklarını aktaran Işık, "Tüm bunların Türkiye'de yapılıyor olması, ülkemizi önemli bir aktör haline getiriyor" diye konuştu.
TÜBİTAK'ın, hassas tarım uygulamalarında kullanılması için geliştirdiği droneler hakkında da bilgi veren Işık, geleneksel tarıma artık uzay teknolojileri desteği sağlanacağını ifade etti. Proje kapsamında uydu ve dronelerden alınan görüntülerle, tarım alanlarının analizinin yapılacağını ve hassas tarım uygulamalarının geliştirileceğini anlatan Işık, hiperspektral görüntüler kullanılarak, yetiştirilen ürünlerin detaylı analizinin gerçekleştirileceğini kaydetti.
TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, yaptığı sunumda, TÜRKSAT 6A, İMECE VE HALE projeleri hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a brifing sunumu gerçekleştirdi. Ayrıca HALE itki Motoru Demosu ve İMECE Projesi Üretilen Haberleşme Modülleri de yerinde incelendi.