TÜBİTAK Teknolojiyi Ürettikten Sonra Laboratuvar Prototipini de Üretecek

+
-
0
12 Aug 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/kosyaddd-ana.jpg
TÜBİTAK Başkanı Ergin, "TÜBİTAK'ı sanayicimize rekabet düzleminde rakip olan bir oyuncu değil, problemlerini paylaşabilecekleri, rahatlayabilecekleri bir yer olarak şekillendirmemiz gerekiyor"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ahmet Arif Ergin, bilişim, enerji ve kimya sektöründe reel sektöre rakip hamleler yaptıklarını belirterek "TÜBİTAK'ı sanayicimize rekabet düzleminde rakip olan bir oyuncu değil, problemlerini paylaşabilecekleri, rahatlayabilecekleri bir yer olarak şekillendirmemiz gerekiyor" dedi.

Kocaeli Sanayi Odasının meclis toplantısında konuşan Ergin, 2023 hedeflerinde GSMH'nın yüzde 3'ünün Ar-Ge projelerine aktarılması, bunun 2 puanının özel sektör, 1 puanının da devlet tarafından yönetilmesi olduğunu söyledi.

TÜBİTAK'ın fonlamanın haricinde iş yapan ve sanayiye bakan bir yüzü olduğunu aktaran Ergin "Bir taraftan bilim insanlarımıza yatırım yapıp, bunları yetiştirip olgularını endüstrileştirmeye doğru iteklerken, öbür tarafta da oluşmuş meyvelerin bir bölümünü de doğrudan sanayimizin kullanımına geçirmekle mükellefiz. Dolayısıyla, üniversite ve kamu, sanayiye gidecek yolu döşemekle mükellef bir rol icra ediyorlar" diye konuştu.

Ergin, bu rolü icra ederken sıkıntılı durumlarının da olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir tarafta sanayiyle rekabet halinde olan bir kuruma 'sanayicimiz nasıl güvenecek' sorusunun ben cevabını bulamıyorum. Bugün benim kurumumun ismi biraz yanlış. Kurumun isminin Türkiye Bilimsel, Teknolojik, Araştırma, İmalat, Tedarik, Bakım Tutum, Lojistik Destek ve Garanti Süresi İdame Kurumu olması lazım. Çünkü baktığınızda bilişim sektöründe de enerji sektöründe de kimya sektöründe de TÜBİTAK olarak biz gerçekten reel sektöre rakip hamleler yapmışız. Olması gereken şey, TÜBİTAK'ı sanayicimize rekabet düzleminde rakip olan bir oyuncu değil, problemlerini paylaşabilecekleri, rahatlayabilecekleri bir yer olarak şekillendirmemiz gerekiyor. Bu konuda BİLGEM başkanlığım sırasında çok önemli bazı imzalar attım, TÜBİTAK başkanlığına da bunu taşımak istiyorum."

"TÜBİTAK parasını lisanslamayla kazanacak"

Batarya teknolojileri, yenilenebilir enerji ve bu gibi konularda fikri mülkiyet havuzunu artırmaları gerektiğini vurgulayan Ergin, sözlerini şöyle tamamladı:

"TÜBİTAK reel sektörle rekabeti kapatacak ama teknolojiyi hala üretmeye devam edecek. Teknolojiyi ürettikten sonra laboratuvar prototipini de üretecek. Endüstri prototipine geçerken mutlaka sanayiden insanları alarak bunu yapmak zorundadır. Böylece, laboratuvarda masa üstünde gösterdiğimiz ürünün sanayiye geçtiği noktada en az bir sanayici de 'tamam ben bunu yatırım yapılabilir nitelikte, kendi üretim tesislerimde uygun şekilde alabiliyorum' diyebilecek kapasiteye sahip olacak. TÜBİTAK parasını ürettiği bu teknolojilerini sanayiye lisanslayarak, fikri mülkiyetini kiralayarak kazanacak."