08 Sep 2015
Bilim Merkezi Sergilerinin Tasarımı ve Prototiplerinin Geliştirilmesi Projesi'ne toplam 110 milyon 168 bin 547 lira bütçeli 88 proje başvurusu yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilim Merkezi Sergilerinin Tasarımı ve Prototiplerinin Geliştirilmesi Projesi'ne toplam 110 milyon 168 bin 547 lira bütçeli 88 proje başvurusu yapıldığını belirterek, "Bunlardan 32 proje desteklenmeye değer görüldü. Projelere en fazla 18 ay süreyle, 2 milyon lira bütçe üst sınırıyla hibe destek sağlanacak" dedi.
Bakan Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) "Bilim Merkezi Sergilerinin Tasarımı ve Prototiplerinin Geliştirilmesi" konulu çağrısının sonuçlandığını bildirdi.
Bilim Merkezlerini, farklı yaş grubu ve birikimlere sahip insanları bilimle buluşturmak, farkındalık oluşturmak, ilgi ve meraklarını arttırmak amacıyla kurduklarını belirten Işık, söz konusu merkezlerde bilgisayar oyunu, mekanik veya elektronik düzenek ve bazen de sadece basit ahşap oyuncaklarla anlatım yapılabildiğini anlattı. Ziyaretçilerin zihninde "neden, nasıl?" sorularını uyandırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Işık, ayrıca sergilerin yanında bulunan kısa açıklamalarla konukların bilgilendirildiğini de kaydetti.
Işık, Bilim Merkezlerinde yer alan sergilerle, bilimle uğraşmanın sanıldığı gibi sıkıcı ve zor olmadığını, aksine eğlenceli ve zevkli olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
- "2023'e kadar tüm illere Bilim Merkezi kurulacak"
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) 2011 yılı toplantısında öncelikle tüm büyükşehirlerde, 2023 yılı itibarıyla da tüm illerde Bilim Merkezleri kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Işık, "TÜBİTAK, Büyükşehir Belediyeleri ile protokol yaparak, Bilim Merkezi kurmayı hedefliyor. Kurulacak Bilim Merkezleri'nin arazisi ve sergi alanı belediyeler tarafından sağlanıyor" diye konuştu.
Işık, TÜBİTAK, Bilim Merkezlerinde sergilenecek deney setleri ve sergi ürünlerinin ağırlıklı olarak yurtdışından tedarik edildiğini kaydetti. Kurulacak Bilim Merkezleri'nde sergilenecek ürün ve deney setlerindeki yerli katkıyı artırmak amacıyla Aralık 2014'te açılan ve Şubat 2015'te kapanan çağrının sonuçlandığını belirten Işık, şöyle devam etti:
"Çağrıya, toplam 110 milyon 168 bin 547 lira bütçeli 88 proje başvurusu alındı. Bunlardan 32 proje desteklenmeye değer görüldü. Projelere en fazla 18 ay süreyle, 2 milyon lira bütçe üst sınırıyla hibe destek sağlanacak. Kabul edilen projelerin destek kapsamına alınan bütçesi yaklaşık 25 milyon lira olarak belirlendi. Desteklenen projeler ağırlıklı olarak Ankara olmak üzere, sırasıyla, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Eskişehir ve Samsun'dan sunuldu."
Işık, kabul edilen Bilim Merkezi sergi projelerinin sahip olduğu ana özelliklere de değindi. Projelerde orijinal tasarımların öne çıktığını belirten Işık, aynı zamanda yenilikçi, etkileşimli dokunulabilir olması gerektiğini de dile getirdi. Uluslararası müzecilik ve Bilim Merkezi standartlarına uygun proje geliştirilmesinin önemine işaret eden Işık, engelli kullanımına uygunluk, çoklu ortam tasarımı ve dekorasyon ögelerini bünyesinde barındırmasının da dikkati çektiğini belirtti.