19 Oct 2016
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin TÜBİTAK ULAKBİM önderliğinde gerçekleştirilen Kamu Açık Kaynak Konferansında konuştu.
Konferansta bu yıl Pardus Projesi, açık kaynak dünyasındaki gelişmeler ve çözümler, kamu açık kaynak kullanım ve uyarlama öyküleri, ülkemizde yürütülen faaliyetler, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı ve benzeri konular, seminerler ve çalıştaylar eşliğinde ele alınıyor.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin;
“Açık Kaynak ve Özgür Yazılımı neden önemsiyoruz? Bu konuda kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerimize bağlı olarak iki neden sıralanabilir. Kısa vadeli nedenler, yani acil ihtiyaçlarımızdan biri, siber güvenlik sorunumuzdur. Açık Kaynaklı yazılımlar yazılımın içindeki her biri satırı inceleyebildiğiniz için kapalı yazılımlardan daha güvenlidirler. Yazılımın sizden habersiz birseyler yapmadığından emin olabilirsiniz. Varsa güvenlik açıkları, bunlar da daha hızlı tesbit edilir, daha hızlı yamanır topluluk desteğiyle. Örneğin Silahlı Kuvvetlerimizin Pardus ve Açık Kaynak tercihlerinindeki ana neden lisans bedeli olmaması değil, Açık Kaynak yazılımların daha güvenli oluşudur.
Uzun vadeli ve stratejik hedef ise, bilişimde üretici olma, yazılıma katkıda bulunma imkanı olmasıdır. Kaynak Kodlarının açık olması aslında bize yazılıma katkıda bulunma fırsatını sağlıyor. Bu şu demek; Bilişim alanında tüketici olmaktan çıkıp üretici olma yolunuz açık. Kara kutu şeklinde size teslim edilmiş hazır ürünler, bir de üzerine patentlerle, lisanslarla korunmaya alınmışsa, siz orada sadece uzman tüketiciler olabiliyorsunuz. Var olan ürünleri tüketiyorsunuz. Bilişim alanında üretici olabilmenin en hızlı, en kestirme, en güzel yolu açık kaynaklı yazılımlardır. Eğer yeterli birikiminiz varsa size kapılar açık. Türkiye'de bu anlamda atılması gereken çok adım var. TÜBİTAK olarak biz Türkiye’nin bir üst gelir grubuna geçmesi için üzerimize çok şey düştüğünün farkındayız, bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz, tüm desteklerimizi ve çalışmalarımızı bu hedefe yönelik olarak yapılandırıyoruz. Bu anlamda yazılımda stratejik olarak ileriye dönük hedeflerimizde teknoloji olacaksa, yazılım olacaksa Açık Kaynak teknolojiler bize bilişimde üretkenliğimizi artırmak için, katma değerli ürünlerimizi artırmak için büyük fırsatlar sunmaktadır.
Bilişim üreticisi olabilmek için TÜBİTAK dışında kamu'nun desteğini almayı, kamunun bu anlamda rol üstlenip öncü olmasını diliyoruz. Türkiye'nin teknolojik atılımında kamunun oynayacağı çok önemli roller var ve bu çalışmalar sadece şu veya bu kurum uhdesinde yürüyemeyecek işler, bir ekosistem derken kastımız orta öğretimden başlıyor, üniversiteler, özel sektör, STK'lar, gönüllüler ve Kamu ve tüm topluluğun katkısıyla yürüyecek çalışmalardan bahsediyoruz. Açık Kaynak ruhuna uygun çalışmalar gönüllüler ve öğrencilerden başlayıp akademisyenler, firmalar, STKlar, üniversiteler ve kamu kurumlarıyla birlikte yürütülürse başarılı olunacağına, hedefe daha hızlı varacağımıza inanıyoruz. "
Konferansa katılım herkese açık ve ücretsizdir.
Organizasyonla ilgili ayrıntılar için lütfen tıklayın.